Bettina Eriksen kom ud med landets højeste gennemsnit, da hun blev færdig med sin uddannelse og fik det attraktive job som direktionsassistent i den svensk-schweiziske ABB-koncern. I dag rådgiver hun virksomheder med over 100 millioner kroner i omsætning
Bettina Eriksen var kun 27 år, da hun første gang blev sendt til Moskva for at forhandle om et eventuelt opkøb af en statsejet russisk virksomhed.

Som direktionsassistent for topledelsen i den svensk-schweiziske industrikoncern ABB skulle hun blandt andet analysere og vurdere, om virksomheden skulle have pengene op af lommen eller ej.

De russiske embedsmænd kiggede en ekstra gang, da de fik øje på den unge danske pige med en sort mappe under armen.

- Det var et stort ansvar, og derfor var jeg meget velforberedt. Selvom det var fristende at slå til, så var min anbefaling, at vi skulle lade være med at købe, siger den i dag 43-årige erhvervskvinde om en af sine første store opgaver som direktionsassistent for ABB-topledelsen.

Det var et drømmejob at komme i lære som direktør. Og hun var den første kvinde på posten.

Da hun i 1991 afsluttede sin HD på Odense Universitet var det med landets højeste gennemsnit på 10,4, og det var med til at åbne verden for den ambitiøse erhvervskvinde, hvis bror i øvrigt hedder Søren Eriksen og er topchef for DSB.

Hovedopgaven fik hun lov at lave hos ABB, som dengang havde holdingselskabets kontor i Odense og 12.000 ansatte i Danmark.

- Jeg ville rigtig gerne arbejde for ABB, så jeg spurgte om lov til at skrive hovedopgave der. Jeg lovede, at den nok skulle blive blandt de tre bedste, siger hun.

Hvordan turde hun love det?

- Jeg vidste, at det kunne lade sig gøre. Jeg er meget målbevidst, lyder svaret.

I dag er hun administrerende direktør og partner i konsulentvirksomheden Beacon Group, som hun grundlagde i 2001.

Det er hendes 17 års erfaring indenfor strategisk forretningsudvikling, som gør hende til en professionel og kompetent rådgiver for store og mellemstore virksomheder.

Den mindste virksomhed, hun har arbejdet for har en omsætning på 100 milliner kroner.

Den væsentligste årsag til, at hun er kommet så langt, mener hun selv, er, at hun tidligt fik masser af ansvar.

- Jeg har altid været drevet af udfordringer, og det fik jeg i ABB, siger hun og giver et godt råd til andre erhvervsledere:

- Ledere skal turde at give slip og give hele opgaver fra sig. De kan ikke bare omgive sig med talent og plukke hist og her, for så smutter folk, siger hun.

Bettina Eriksen blev i ABB-koncernen i ni år, hvoraf de fire år var som direktør, og det skyldes i høj grad, at hun konstant blev udfordret.

For eksempel var hun ansvarlig for "oprydningen" i en virksomhed, der havde kørt med underskud i 25 år. Hendes opgave var at skabe et positivt resultat.

Det lykkedes. Men ikke uden afskedigelser og følelsesmæssige kvaler.

- Det var barsk, fordi alt skulle laves om, og jeg fik ingen energi med hjem. Jeg var tæt på at brænde ud, fordi jeg brændte mit lys i begge ender, siger hun.

Bettina Eriksen mener dog ikke, at der er nogen lette genveje til succes.

- Jeg har altid arbejdet meget. Og jeg tror, at det vigtigste er, at man vælger sin mage med omhu, for man kan ikke køre to karrierer samtidig, siger hun.

Bettina Eriksen blev alleerede mor som 23-årig, og det var aldrig gået at arbejde til 19.30 næsten hver dag, hvis hendes mand også havde gjort det.

For halvandet år siden blev hun mor igen sammen med sin 11 år yngre mand, som igen er under uddannelse.

- Det passer perfekt, for man kan ikke byde et barn, at begge forældre arbejder 40-50 timer, siger hun.
  • Fyens Stiftstidende