"Du skal kunne se din mad i øjnene" er mottoet på Steensgaard, så når påskelammet skal slagtes, sker det under så stressfrie forhold som muligt.

Traditionen med at spise lam til påske går 4000 år tilbage, til dengang jøder på opfordring fra Gud ofrede lam og smurte blodet på dørkarmen og på den måde undgik at få besøg af dødsenglen. På Steensgaard går slagterne lidt mere nænsomt til værks.

På vej ud til fårefolden kommer vi forbi grisene, som med trynerne er ved at endevende jorden på jagt efter noget spiseligt. En stor, selvsikker so holder pause i sit foretagende og kigger undersøgende på os, mens vi spejder ud over de omkringliggende marker. På den anden side af fårene står køerne og græsser. Et par kalve løber ind i vores synsfelt.

- Dyrene er fuldstændig rolige, når de skal slagtes, og på den måde får vi en meget bedre kødkvalitet. Henning Wiesinger, ejer af Steensgaard.

Fårene er ikke synderligt interesseret i os og løber væk, da gårdejer Henning Wiesinger, sammen med fotografen, kravler over hegnet for at få et par billeder i kassen. Flere af fårene bugner på midten. Der er ikke længe til, at et nyt kuld lam ser dagens lys.

- Vi har en race, der hedder Saane. Det er en sjællandsk race, som vi godt kan lide, fordi den giver en fantastisk smagskvalitet. Det er næsten en vildtagtig smag, man får. Samtidig er de meget nøjsomme og er gode til at afgræsse vores marginalområder, og de er meget venlige. De har nemt ved at lemme, så vi ikke har nogen problemer der, når den tid kommer, forklarer Henning Wiesninger, da han er tilbage på den rigtige side af hegnet.

Lam på bordet

Inden for det første år bliver lammene slagtet. I slagteriet bliver vi mødt af den sødlige duft af blod og fersk kød. Årets påskelam hænger i kroge fra loftet. På gulvet er der et par enkelte blodpletter hist og her. En lille pøl blod har samlet sig om drænet midt i lokalet, hvor resten er blevet spulet væk.

- Vores dyr skal have det godt, mens de er i live, men det er lige så vigtigt, at slagtningen bliver så stressfri som muligt. Derfor er det ikke kun fodermestrene, der går ud til dyrene med en spand foder. Det gør vores slagtere også og viser på den måde, at de ikke er farlige. Den sidste dag kommer de så bare ikke med en spand, forklarer Henning Wiesinger og fortsætter:

- Dyrene er fuldstændig rolige, når de skal slagtes, og på den måde får vi en meget bedre kødkvalitet.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle
Sydfynsk fyrtårn: Steensgaard opretter formidlingscenter for madhåndværk

Sydfynsk fyrtårn: Steensgaard opretter formidlingscenter for madhåndværk

Fremtidsekspert: - Maden skal være bæredygtig

Fremtidsekspert: - Maden skal være bæredygtig

Gårdejer: - Spis mindre, men bedre kød

Gårdejer: - Spis mindre, men bedre kød