Forsvar i Beldringe: Styrker fynsk drone-position

Det nye forsvarsforlig åbner for at militæret og de kommercielle virksomheder kan samarbejde. Det er der store forventninger til, selv om man ikke ved, hvad der helt konkret sker i HCA Airport endnu, siger kommerciel chef i UAS Denmark, Michael Larsen. Foto: Vibeke Volder

Forsvar i Beldringe: Styrker fynsk drone-position

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske dronehub bliver styrket i kampen med de andre drone-centre, som i stigende grad popper op i andre europæiske lande, når Forsvaret etablerer sig i Beldringe, vurderer dronechefen i HCA Airport.

Et testområde på 867 kvadratkilometer, SDU-investeringer på 100 millioner kroner, dronestuderende, virksomheder og nu også intentionen om at flytte Forsvaret ind.

Det nationale droneområde ved Beldringe er blevet markant styrket de seneste år, og med Forsvarets planer om at bruge området, styrkes UAS Denmarks dronecenter i HCA Airport gevaldigt.

Det er også afgørende, hvis målet at om skabe hundredvis og måske tusindvis af fynske dronejob skal blive til noget, lyder det fra droneklyngens kommercielle chef.

- Det er et samlede billede, som skal gøre den forskel, men det er klart, at vi internationalt står stærkere, når Forsvaret også bliver linket til dronecentret, siger kommerciel chef for UAS Denmark, Michael Larsen.

Fakta
Droner i BeldringeDrone-industrinetværket UAS Denmark har boet i HCA Airport siden 2013 - og har i de år fået følgeskab af flere virksomheder i Beldringe samtidigt med, at klyngen er vokset til 150 medlemmer. I sommeren 2017 fik UAS Denmark en stor samarbejdspartner i lufthavnen, da SDU indviede et dronecenter, som fremover både skal indeholde undervisning og forskning, testmiljø og andre funktioner. I første omgang investerede SDU 27 millioner kroner, men de kommende år vil der blive investeret op mod 100 millioner kroner i centret i HCA Airport. Samtidigt med at centret blev indviet for et halvt år siden, åbnede man også op for et kæmpe test og flyveområde over den nordlige del af Fyn og farvandet omkring på ialt 867 kvadratkilometer. Her kan SDU, UAS og firmaer fra ind- og udland bl.a. teste droner i såkaldte BVLOS-flyvninger - Beyond Visual Line of Sight (eller ude af synsvidde). Og samtidigt kan man flyve højere end i dag. UAS Denmark fik i samspil med lufthavnen også større fleksibilitet, da man hurtigt og fleksibelt kan give tilladelser til at flyve med droner - og det letter adgangen til luftrummet og lufthavnen for droneselskaberne, men det skal ifølge UAS Denmark også forbedre forholdene for de andre virksomheder i lufthavnen.

Godt kort på hånden

Han kender endnu ikke detaljerne for, hvad de fire linjers tekst (hvor politikerne skriver, at testområdet i Beldringe skal styrkes, red.) i det nye forsvarsforlig får af konkret betydning i HCA Airport, men han er ikke i tvivl om, at den nye beboer kan få stor betydning.

- Det er et godt kort på hånden, at vi får den relation og det samarbejde. Det vil styrke os internationalt, for der begynder at poppe små testcentre op rundt omkring, men det er langt fra alle, der har den nationale status, som vi er ved at bygge op, siger Michael Larsen og understreger, at han ikke tror, at de mange arbejdspladser skal leveres af Forsvaret.

- Der er ikke tale om, at Forsvaret rykker ind med en masse personel, men jeg forventer, at de etablerer sig med ansatte herude i en eller anden form. Derudover forventer jeg også, at de vil bruge vores kapaciteter og faciliteter og indlede samarbejder. Derfor er det vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at gøre os relevante for deres udvikling og test af droner, siger han.

Sidste sommer blev dronecentret i Beldringe styrket markant, da SDU rykkede ind og offentliggjorde planer om at investere for 100 millioner kroner, samtidigt med at et kæmpe test- og flyveområde over den nordlige del af Fyn og farvandet omkring på i alt 867 kvadratkilometer blev taget i brug.

Klyngen skal vokse

Michael Larsen håber, at Forsvarets indtog i Beldringe i stil med SDU kan være med til at skabe aktivitet lokalt og interesse både nationalt og internationalt for testområdet.

- Vi har mærket en markant stigende interesse for området, siden SDU flyttede ind. Det gælder både faciliteterne og eksperterne, men også de dronekandidaterne fra SDU - til sommer bliver der stor rift om de næste 16-17, siger den kommercielle chef i UAS Denmark.

Allerede tilbage i 2012 var dronehubben i Beldringe nævnt i det daværende forsvarsforlig, men nu er målet at Forsvaret skal etablere en "tilstedeværelse" i HCA Airport. I 2014 blev der underskrevet en såkaldt hensigtserklæring om udviklingen af et dronecenter. Samtidigt har bl.a. EU anbefalet, at landene etablerer samarbejde mellem det civile og det militære for at udvikle droneindustrien hurtigere. Det handler Danmark nu på via forsvarsforliget.

Michael Larsen er overbevist om, at forsvarsforliget fra søndag kan få afgørende betydning, hvis man vil skalere den fynske dronesatsning og skabe de mange arbejdspladser.

- Vi bliver ikke en stor klynge, hvis vi skal leve af at sælge til Danmark. Det handler om at skalere vores viden ud til internationale markeder, og så kan vi se, at de lande, som har et velfungerende link til bl.a. forsvar og politienheder, har en fordel. Det giver virksomhederne et afsæt og gør dem mere troværdige, hvis de har det med, når de skal sælge internationalt, siger han.

Forsvar i Beldringe: Styrker fynsk drone-position

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce