Forskere: Placering af atomdepot forhastes

Billeder fra Risø, hvor dele af atomaffaldet først er ufarligt om 300 år.
Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO/arkiv

Forskere: Placering af atomdepot forhastes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne har unødigt travlt med at placere det danske atomaffald fra Risø, mener forskere.

Udpegningen af seks forskellige steder rundt i Danmark som mulige depoter for radioaktivt affald er forhastet og er sket uden inddragelse af borgerne.

Sådan lyder kritikken fra forskere ved Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet, som har analyseret arbejdet med at placere 5.000-10.000 radioaktivt affald fra Forsøgsstation Risø.

De mener, at udpegningen burde have afventet en forudgående miljøvurdering af alle muligheder inklusive deponering i udlandet.

Forskerne mener, det er unødvendigt hastværk, at der inden årets udgang skal ligge en miljøvurdering af de seks placeringer.

- Det er ikke realistisk, hvis alle alternativer også i udlandet skal undersøges lige godt for at få det bedste beslutningsgrundlag. Der er slet ingen grund til det hastværk, siger professor Lone Kørnøv fra Det Danske Center for Miljøvurdering.

Forskerne mener, at politikerne fra starten har været låst af folketingsbeslutningen fra 2003 om, at affaldet skal placeres i Danmark.

- Vi ved ikke, om de danske placeringer eller en midlertidig deponering på Risø eller eksport til udlandet er den bedste løsning, siger Lone Mørkøv og fortsætter:

- Det er brandærgerligt, hvis den ellers udmærkede grundtanke om, at man selv skal rydde op efter sig, kommer til at spærre for den måske bedste miljømæssige løsning, som kan være eksport af affaldet.

Forskerne kalder samtidig forløbet for lukket og undrer sig over, at politikerne ikke har lært af balladen omkring vindmølletestcentret i Thy.

- Det var jo ikke engang nær så kontroversielt et emne som et depot for atomaffald. Alligevel har politikerne tilsyneladende intet lært af det, og det kan undre, siger hun.

Forskere: Placering af atomdepot forhastes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce