Forsker tror på industriforlig mandag


Forsker tror på industriforlig mandag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forligsmandens pres på industriens parter resulterer sandsynligvis i et forlig senest mandag. Og så er hele ballet åbnet, vurderer en arbejdsmarkedsforsker.

Det ender antagelig med et overenskomstforlig på industriområdet senest mandag, efter at forligsmand Asbjørn Jensen nu har strammet skruen over for parterne.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker, professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet. Når parterne sidder og venter på hinanden for at se, hvem der blinker først, er forligsmanden nødt til at sætte skub i foretagendet, mener han.

Derfor truer Asbjørn Jensen med at tage forhandlingerne ind under Forligsinstitutionen, såfremt parterne ikke af egen drift får lavet en aftale.

- Min analyse er, at de fra søndag middag virkelig vil prøve at arbejde igennem hele natten denne gang for at lave et egentligt gennembrudsforlig. Og det tror jeg faktisk kommer i løbet af mandag. Det forlig, de så skaber, lægger den økonomiske ramme for alle andre områder, siger Flemming Ibsen.

Et industriforlig vil blandt andet styre, hvor meget mindstelønnen skal stige inden for HK-Handel og hele normallønsområdet.

- Parterne brugte sidste weekend på at indkredse de temaer, man skal koncentrere sig om. Det kommer meget til at handle om sociale goder, barsel og sygdom, barns anden sygedag, måske også noget pension og kompetencefonde. Den store hurdle bliver, hvor omkostningstungt det må være. Men her har parterne afstemt forventningerne i forhold til hinanden, siger Flemming Ibsen.

Næste skridt på overenskomstområdet bliver normallønsområdet hos 3F, men her har man allerede forhandlet mange ting færdige parallelt med industriens forhandlinger. Og så venter Flemming Ibsen et relativt hurtigt forlig, hvorefter en række andre aftaler vil falde på plads i hastig rækkefølge: Rengøring, tekstil, beklædning, slagterier, byggeri og hele serviceområdet.

Forsker tror på industriforlig mandag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce