Forsker: Luksusrejser afspejler problem i ngo-verdenen


Forsker: Luksusrejser afspejler problem i ngo-verdenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjælpeorganisationer bruger gerne store summer på at få højt profilerede politikere til at tale deres sag.

Det er ikke et usædvanligt scenarie, at en formand for en stor hjælpeorganisation på et år rejser på de mest komfortable og bedst servicerede pladser i flyvemaskinen for over en million kroner.

Det vurderer Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og mangeårig forsker i nødhjælpsorganisationers arbejde, over for Kristeligt Dagblad i kølvandet på Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens rejsesag.

- Det virker i dette tilfælde som et voldsomt overforbrug, som er ud over det acceptable. Men det er ikke overraskende, at det kan ske.

- Det reflekterer, hvordan systemet virker, og er et klassisk problem i ngo-verdenen, der svømmer i penge, siger han til Kristeligt Dagblad.

For nyligt afdækkede Ekstra Bladet, at Lars Løkke Rasmussen har foretaget omkring 15 rejser til over 777.000 kroner for den internationale klima- og vækstorganisationen Global Green Growth Institute, GGGI, som han også er formand for.

Selv om GGGI modtager omkring 90 millioner kroner om året i danske bistandsmidler, er der ingen centrale krav fra Danida om, hvordan hjælpeorganisationer, der modtager danske midler, indretter deres rejseregler.

Danida stiller dog som et krav, at ansøgere fører en omkostningseffektiv administration med et årsregnskab, som bliver tjekket af ekstern revision og læst af Danida.

Ifølge Christian Bjørnskov er der bred enighed blandt vestlige organisationer om retningslinjer for anvendelsen af støttemidler, men de bliver ofte ikke håndhævet, påpeger han.

- Så længe der er bilag for det hele, bliver det ikke fanget i revisionen. Det handler for ngo'erne om at få højt profilerede politikere til at engagere sig i organisationens arbejde og tilbyde dem ordentlige vilkår.

- Man får ikke folk til at flyve til et endagsmøde på den anden side af kloden på økonomiklasse, fastslår Christian Bjørnskov over for Kristeligt Dagblad.

Venstres formand skrev søndag i et brev til Venstres medlemmer, at han burde have ændret de luksuriøse rejseregler i GGGI tidligere.

Forsker: Luksusrejser afspejler problem i ngo-verdenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce