Formand for Totalbanken: Aktieudvidelsen er dødsdømt

Totalbankens bestyrelse har foreslået en aktieudvidelse, som skal øge kapitalen i banken med 100 millioner kroner. Arkivfoto: Kim Rune

Formand for Totalbanken: Aktieudvidelsen er dødsdømt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formanden for Totalbanken forventer, at bestyrelsens forslag om en aktieudvidelse på 100 millioner kroner falder til jorden onsdag på den ekstraordinære generalforsamling. Modstanden fra to storaktionærer bliver afgørende, siger Poul Juhl Fischer, der netop selv har købt for en millioner kroner aktier i banken.

Samtidig med at han netop selv har investeret lidt over en millioner kroner i flere aktier i Totalbanken, siger bankens bestyrelsesformand Poul Juhl Fischer nu, at han ikke længere tror på, at bestyrelsen får opbakning til sit forslag om at en aktieudvidelse, som skal sikre 100 millioner kroner i ny kapital til banken.

- Jeg forventer, at bestyrelsens forslag om en aktieudvidelse på onsdagens (i næste uge, red.) ekstraordinære generalforsamling falder, siger Poul Juhl Fischer til Fyens.dk.

Dermed dødsdømmer han det forslag, han og den øvrige bestyrelse har fremsat, som skal øge kapitalen i banken. Totalbanken er placeret helt i bund over danske pengeinstitutter, når det handler om såkaldt kapitalmæssig overdækning. Det blev banken senest kritiseret for i en redegørelse fra Finanstilsynet tilbage i marts måned i år.

- Ligesom OB ikke er meget for at ligge i bunden af Superligaen, så er det noget mere rart for os, hvis vi kan rykke op midt i feltet af banker, og det kunne vi med den ekstra kapital, siger han.

I første omgang ville det blive bankens nuværende 6000 aktionærer, der havde fået mulighed for at tegne de nye aktier, som ville komme med en form for rabat.

I alt vil bestyrelsen gerne have 90-100 millioner kroner ind ved aktieudvidelsen. I dag tegner denne type kapital sig for 286 millioner kroner, så der er tale om en meget kraftig udvidelse. Banken udvidede senest kapitalen i 2012, dengang kom der 30 millioner kroner ind.

Formand Poul Juhl Fischer tror ikke længere på, at det kan lykkes med en aktieudvidelse i Totalbanken. Arkivfoto
Formand Poul Juhl Fischer tror ikke længere på, at det kan lykkes med en aktieudvidelse i Totalbanken. Arkivfoto

Købt 20.000 aktier

Formanden har netop selv investeret i to omgange i yderligere aktier oveni de 11 procent af bankens 2,8 millioner aktier, han i forvejen sidder med. Poul Juhl Fischer købte onsdag yderligere 607.115 kroner i 10.151 aktier, og torsdag købte han igen 9.348 aktier til en samlet værdi af 560.880 kroner, hvilket fremgår af en fondsbørsmeddelelse.

De knap 20.000 aktier er dog ikke købt for at påvirke onsdagens afstemning, siger formanden.

- Det er klart, at jeg gerne ser, at bestyrelsens forslag bliver til virkelighed, men der er ingen sammenhæng til mit køb af aktier, som i øvrigt er mit første køb af aktier siden den seneste aktieudvidelse i Totalbanken i 2012. Med det seneste køb får jeg desuden kun yderligere 0,7 procent af aktierne, og så vidt jeg er orienteret, ville jeg ikke kunne bruge de stemmer på onsdagens møde, siger formanden.

Modstand fra storaktionærer

Bestyrelsen har ønsket at rykke banken længere op i rækkerne, men har mødt modstand fra de to storaktionærer i Totalbanken, tidligere ejendomsudvikler og rigmand Heine Delbing og aktieanalytiker Michael West Hybholt. De to har tilsammen op mod 25 procent af aktierne i banken, og med den modstand ser formanden ikke mange muligheder for at gennemføre aktieudvidelsen, som bestyrelsen foreslår.

- Jeg anser det som en fysisk umulighed nu. Det kræver, at 50 procent af de øvrige stemmer møder op, for at vi kan få to tredjedeles flertal for vores forslag, og det tror jeg ikke er muligt, siger Poul Juhl Fischer.

Hybholt og Delbing ser hellere, at banken bliver solgt, og de har derfor indkaldt til endnu en ekstraordinær generalforsamling den 5. september, hvor de vil forsøge at argumentere for, at banken i stedet skal sælges.

Kun muligt til favørpris

Hvis bestyrelsens forslag om en aktieudvidelse på 100 millioner kroner falder til jorden på onsdagens møde, så har bestyrelsen yderligere et skud i bøssen for at bringe ny kapital ind i banken, siger formanden.

- Vi har en bemyndigelse fra vores generalforsamling i april måned, som i fem år giver bestyrelsen bemyndigelse til at gennemføre en aktieudvidelse på 56 millioner - men den tror jeg ikke meget på, fordi det skal ske til markedspris, siger han.

Det nye forslag om en aktieudvidelse på 100 millioner kroner ville ske til såkaldt favørpris, hvilket ville være muligt, ifølge formanden, som dog ikke har meget tro på, at banken ville få held med at sælge aktier for 56 millioner til markedspris.

Netop den bemyndigelse vil de to storaktionærer ifølge formanden forsøge at få fjernet på den ekstraordinære generalforsamling den 5. september, men ligesom han ikke tror på et flertal for sit eget forslag nu på onsdag, så tror Poul Juhl Fisher heller ikke på, at Delbing og Hybholt opnår det nødvendige flertal på den anden ekstraordinære generalforsamling.

- De skal jo også have to tredjedeles flertal og det tror jeg ikke på, at de kan få, siger han.

Totalbanken kom i ugens løb med halvårsregnskab for 2018, der viser fremgang og vækst på bl.a. udlån og gebyrer. I alt blev det til et plus før skat på 26 millioner kroner.

Formand for Totalbanken: Aktieudvidelsen er dødsdømt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce