Danske svejsere er for dårligt uddannede, for uerfarne og ikke villige til at arbejde igennem i en grad som østeuropæerne. Derfor er tre ud af fire svejsere hos Bladt Industries på Lindø udlændinge.

Sådan lyder karakteristikken af danske svejsere fra Peter Rindebæk, viceadministrerende direktør hos virksomheden, som laver store elementer til havvindmøller.

Bladt er i gang med at hyre folk til en stor ordre til en havvindmøllepark i Østersøen og har ansat 50 mand, men skal forventeligt bruge op mod 180.

Men det bliver ikke ansættelser eller indtægter, der vil gavne meget i den danske beskæftigelsesstatistik eller skattegrundlaget, for flertallet af de nyansatte bliver hentet i Rumænien, Polen og Tyskland, forventer direktøren.

Han er mildest talt ikke imponeret af danske svejsere - hverken deres erfaring eller de kurser, de kommer med fra for eksempel AMU Fyn i Odense.

55 timers arbejdsuge

- Alle er velkomne, også danske svejsere, hvis de passer til vores behov. Men de danske svejsere er ikke så godt uddannede, som svejsere fra Polen og Rumænien, der desuden har erfaring med det arbejde, vi laver, lyder karakteristikken fra direktøren, fremsat på Dansk Industris årlig erhvervstræf i Tre For Park forleden.

Rindebæk karakteriserer danske kurser - eksempelvis AMU-kurser - som totalt værdiløse, og derfor sender Bladt medarbejdere på kursus i Polen. Samtidig mangler danske svejsere erfaring og bliver også distanceret på endnu en front: De udenlandske er villige til at arbejde meget mere end danskerne.

- Vi har også en meget lav grundløn, men til gengæld en høj akkordandel, som gør, at man bliver honoreret for det arbejde og den indsats, man laver. Der er mulighed for at tjene en god skilling hos os, siger Peter Rindebæk.

Læs mere i Fyens Stiftstidende fredag og på Mitfyn.dk.

  • Byline_

    Af:

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.

Mere om emnet

Se alle
33
Fynske folketingspolitikere splittet om Lindø-firma

Fynske folketingspolitikere splittet om Lindø-firma

67
Lindø-firma vækker vrede

Lindø-firma vækker vrede

14
Metal-top tavs om Bladt-sag

Metal-top tavs om Bladt-sag