Forældrene er ligeglade


Forældrene er ligeglade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FRITIDSJOB: Over halvdelen af indberetningerne fra LO's Jobpatrulje er om restaurationer
Jobpatruljens aktion på Fyn er slut, og viser, at rigtigt mange fynske unge får en barsk start på arbejdslivet. På 51 arbejdspladser fandt LO's Jobpatrulje forhold, der var i strid med lovgivningen om unges fritidsarbejde.

Disse virksomheder er blevet indberettet til fagforeningerne for at overtræde lovgivningen om unges arbejde. 30 af indberetningerne er gået til RBF, Restaurationsbranchens Forbund.

- Det er slet ikke blevet bedre fra sidste år, siger Lone Pedersen fra RBFFyns Amt, der ikke forstår, at det kan lade sig gøre, at så mange unge under 18 år arbejder under ulovlige forhold.

- Hvor er forældrene? De er åbenbart ligeglade. Det er deres ansvar, men hvordan råber man dem op, siger hun.

Konsulent i LO og koordinator for Jobpatruljen, Stig Møller, er enig i, at forældrene ikke lever op til deres ansvar.

- I første omgang er det arbejdsgiverens ansvar, at reglerne overholdes. Men forældrene skal eddermame også følge med i deres børns udvikling. Det er uansvarligt, at de ikke sætter sig ind i, hvad deres datter eller søn laver, siger han.

Aner ikke, hvad de laver

20 fynske virksomheder er blevet indberettet for at unge arbejder i lokaler, hvor der udskænkes spiritus. 10 steder manglede der ansættelsesbevis, og 16 steder manglede forældrenes lovpligtige underskrift på ansættelsesbeviset.

- Det vidner om, at forældrene ikke aner, hvad deres børn render rundt og laver, siger Lone Pedersen, der fortæller, at det drejer sig om teenagere helt ned til 15 år,

Fem steder blev de unge fra Jobpatruljen smidt ud, da de ville undersøge fritidsjobbernes arbejdsforhold.

- Så får man jo mistanke om, at der er noget galt, siger Lone Pedersen.

En café i Odense er blevet anmeldt til arbejdstilsynet, fordi en ansat under 18 år betjente en pålægsmaskine uden afskærmning. Det må man ikke, med mindre man er i lære. Desuden var der to steder, hvor de unge arbejdede med for tunge løft og et sted med kemikalier.

Oplysningerne om de 20 virksomheder, der har unge gående, hvor der udskænkes alkohol, har Lone Pedersen sendt videre til bevillingspolitiet i Odense.

Overrasket formand

Formanden for Horesta Fyn, Jens Christian Poulsen, er overrasket over, at så mange restaurationer ikke kan finde ud af at overholde loven.

- Det undrer mig, at der er restauranter, der ikke overholder reglerne, siger han.

- Jeg er bange for, at det har konkurrencemæssige årsager. Det er jo et presset marked, og alle muligheder udnyttes. Og nogle går også over stregen. Det er ikke godt, hverken i forhold til de unge mennesker eller i forhold til de restauranter, der overholder reglerne, siger Jens Christian Poulsen, der er positiv over for Jobpatruljens indsats.

- Man må pille de eksempler frem, indberette dem og stoppe det, på samme måde som ToldSkat gør med sort arbejde, siger han.

De fynske resultater adskiller sig ikke ret meget fra resultaterne på landsplan, hvor hver anden besøgte virksomhed er blevet indberettet.

- Jeg synes, vi er stødt på for mange problemer. Det er et generelt problem, at de unge arbejder, hvor der udskænkes alkohol. Men undersøgelsen viser også, at mange er underbetalte, at arbejdsgiverne ikke er meget for at oplære de unge, og at mange mangler ansættelseskontrakter, siger Stig Møller,

Forældrene er ligeglade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce