Fogh til Karzai: Målet er nær


Fogh til Karzai: Målet er nær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Natos generalsekretær og Afghanistans præsident forsøger at genfinde det fælles fodslag på møde i Bruxelles.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen havde fundet den gode tone frem, da Karzai tirsdag aften for første gang besøgte Natos hovedkvarter i Bruxelles.

- Jeg er meget glad for at være her og for at møde Dem.

- Og jeg er glad for, at overgangen i Afghanistan går godt, og at det afghanske folk vil stå for at beskytte det afghanske folk og afghanske territorium med vores eget lands styrker, sagde Karzai til Fogh Rasmussen.

Generalsekretæren kvitterede med en konstatering af, at "det mål, vi sammen har sat os for at nå, er inden for rækkevidde".

Fogh gentog, at målet er, at Natos kampmission, Isaf, med udgangen af 2014 overgår til at være en trænings- og støttemission for de afghanske sikkerhedsstyrker.

Den høflige ordveksling står i skarp kontrast til de knubbede ord og afghanske krav om dyrt militærudstyr, der de seneste måneder er blevet udvekslet mellem Afghanistan på den ene side og USA og Nato på den anden.

I forbindelse med den nye amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagels, besøg i Afghanistan blev ordvekslingen så skarp, at Fogh på et pressemøde for en måned siden gik skarpt i rette med Karzai.

- Jeg afviser den tanke, præsident Karzai har lanceret offentligt, at der er en form for samarbejde mellem Nato, Isaf, USA og Taliban. Det er en fuldstændig latterlig tanke, sagde Fogh dengang.

Tirsdag efter sit møde med Karzai var budskabet fra Fogh, at de to har for vane at "tale sammen på meget åben og ærlig vis, også når jeg har hårde budskaber til ham - og han til mig".

Generalsekretæren minder tirsdag om, at Nato-landene lægger vægt på, at der bliver effektiv kontrol med de 23,4 milliarder kroner, de har lovet at betale årligt til finansieringen af Afghanistans sikkerhedsstyrker efter 2014.

Det internationale samfund har flere gange kritiseret Karzai-regeringen for ikke at gøre nok for at bekæmpe udbredt korruption i landet.

Nato søger også sikkerhed for, at regeringen også efter Isafs afrejse vil fremme kvinders rettigheder og overholde menneskerettighederne.

Ifølge Ritzaus oplysninger har flere af Nato-landenes udenrigsministre på deres møde tidligere tirsdag udtrykt stor utålmodighed med Karzai og hans gentagne beskyldninger og krav.

Fogh til Karzai: Målet er nær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce