Enlige førtidspensionister er stærkt utilfredse med, at de straffes, hvis de flytter sammen med kæresten
Kærligheden er en dyr affære for førtidspensionister. Kommunen snupper nemlig en markant del af pensionen, hvis de flytter sammen med kæresten.

Landsforeningen for Førtidspensionister advarer om, at indgrebet ofte skærer så dybt i budgettet, at det får flere førtidspensionister til at droppe drømmen om at leve sammen med en partner.

- Jeg får i alt 45 henvendelser om ugen. Af dem er der cirka 10, som drejer sig om folk, der ikke har råd til at flytte sammen, siger Britta Due, som er formand for førtidspensionisterne i Kerteminde.

Britta Due er selv førtidspensionist og kan sagtens genkende problematikken. Hun har selv valgt at flytte fra kæresten for at få luft i budgettet.

- Selv om økonomien måske lige kan løbe rundt, handler det også om værdighed. Det er ikke særligt sjovt at skulle bede din kæreste bade dig efter en lang arbejdsdag, fordi du ikke har råd til den hjælp, du behøver, forklarer hun.

Uretfærdig lovgivning

Hendes mening vækker genklang hos førtidspensionisternes lokalformand i Odense, Arne Dencker, samt landsformanden, Carl Erik Nielsen.

- Jeg får så mange opkald, at jeg simpelthen mangler hjælp, fortæller Arne Dencker.

En enlig førtidspensionist får 14.805 kroner brutto om måneden. Tilsvarende får en førtidspensionist med en samlever 12.587. Oven i hatten risikerer den samlevende førtidspensionist at miste op til 30.000 kroner om året. Det sker via den såkaldte ægtefælleparagraf, som trækker 30 procent af det, ægtefællen tjener mellem 246.484 kroner og 347.684 kroner, i pensionen.

Og det er denne udgift, førtidspensionisterne vil have fjernet.

- Det er en møghamrende uretfærdig udgift, som slet ikke står mål med, hvad der reelt spares ved at flytte sammen, siger Carl Erik Nielsen.

Han har nu forsøgt at rejse problemstillingen over for socialminister Eva Kjer Hansen (V) og afventer lige nu svar.

Erik Simonsen (NA), som er rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune, kan godt forstå, at førtidspensionister råber op. Han vil drøfte regnestykket med sine partifæller i Ny Alliance til næste gruppemøde.

På Christiansborg fortæller formand for Socialudvalget Pia Kristensen (DF), at udvalget allerede har rejst spørgsmålet om ægtefælleudgiften over for ministeren.

- Reglen beror jo på, at man som samlevere har forsørgerpligt over for hinanden. Og det er rimeligt, så længe det er to raske mennesker, men ikke når man er syg, for så kan man jo ikke forsørge nogen, siger socialudvalgsformanden.

Pia Kristensen vurderer, at der skal omkring en milliard kroner til at få fjernet ægtefælleafhængigheden. Et beløb, hun mener, der bør investeres.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Pensionsreform til eftersyn

Førtidspensionist

Fra blomsterhaven til helvede

Fra blomsterhaven til helvede