Fynske Laura Nøjgaard og Amanda Fahrenholz Smith er blevet udtaget til det første danske robot-talenthold nogensinde. De har brugt vinterferien på at bygge en robot til internationale konkurrencer, og i denne weekend er de i Holland, mens de i slutningen af marts skal til USA.

De har ligget i træningslejr hele ugen, og både lørdag og søndag skal de mange timer i træningslokalet - FabLab på Nørrebro i København - omsættes til en forhåbentlig vellykket test til et robot-træf for ligesindede i Holland.

Laurs Nøjgaard og Amanda Fahrenholz Smith fra Odense og Faaborg var dybt koncentrerede, da vi kiggede indenfor i laboratoriet på Nørrebro tidligere på ugen.

- Det skal være 20,3 centimeter i bredden, siger Laura Nøjgaard til holdkammeraten Amanda Fahrenholz Smith, som står bøjet over en bumper - en plade med to lange skumruller dækket af et stykke stof, som tilpasses med en lineal.

Den skal bruges til at beskytte side og front på den robot, som står midt på gulvet.

Første hold i Danmark

Foruden bumpere mangler robotten en arm, en boldkanon og en elboks. Alle delene skal være klar inden robot-træffet i Holland her i weekenden, som de to og resten af robot-talentholdet UR Vikings, som har fået deres navn efter sponsoren Universal Robots, er rejst ned til.

Her har de mulighed for at teste deres robot, inden de skal kæmpe i den globale konkurrence First Robotics Competition (FRC) i Los Angeles i USA den 30. marts.

- Og vi er det første danske hold nogensinde, som er med, siger Laura Nøjgaard.

Hun går i 2.g på Odense Katedralskole. Sammen med Amanda, som kommer fra Faaborg Gymnasium, og de øvrige 10 holdkammerater, der går på sjællandske gymnasier, blev hun i december udtaget til talent-holdet i robot-bygning gennem Akademiet for Talentfulde Unge.

- Jeg synes bare, at robotter er sjove. Man kan lave alt med dem. Da vi kunne søge holdet, tænkte jeg, at det var den mulighed, der var, hvis jeg skulle prøve det, siger Laura Nøjgaard og fortsætter:

Klar til forhindringsbane

- Meningen er, at den skal kunne komme igennem forskellige forhindringer på en bane, og så er der et tårn med et mål, som den skal ramme med en bold.

De to piger forventer dog ikke nødvendigvis, at de kommer til at stå i Los Angeles med et trofæ i hænderne. Robotbyggeriet er nemlig allerede stærkt udbredt blandt de amerikanske unge, som har deltaget i FRC i årevis.

- Næsten alle high schools (gymnasier i USA, red.) har et robothold, siger Amanda.

Dog ser de robot-byggeriet som et muligt springbræt til en ingeniøruddannelse på Syddansk Universitet - for eksempel Robotteknologi.

- Jeg overvejer det, men det er svært at finde ud af mulighederne inden for det, siger Laura, der alligevel føler, hun i løbet af de sidste par måneder er blevet en del klogere på, hvad det vil sige at være robotingeniør.

Tilbage ved bumperen er Amanda efterhånden ved at have lagt sidste hånd på hylsteret.

- Så skal den bare sættes fast, siger hun.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
1
Akut mangel: Robot-talenthold skal vække interesse for ingeniøruddannelser

Akut mangel: Robot-talenthold skal vække interesse for ingeniøruddannelser

Dansk robot-hold har fået blod på tanden

Dansk robot-hold har fået blod på tanden

Nu er talentholdets robot på vej til USA

Nu er talentholdets robot på vej til USA