Fødevarestyrelsen slår fast: Mink lider på pelsfarme

Minkavler Jørgen Schou har mange års erfaring i branchen og er en af de avlere, som brancheforeningen fremhæver som gode eksempler. Han er ked af, at mange af hans kolleger ikke har orden i sagerne og vanrøgter deres dyr.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fødevarestyrelsen slår fast: Mink lider på pelsfarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En endnu ikke offentliggjort rapport fra Fødevarestyrelsen dokumenterer, at mink på danske farme stadig bliver udsat for grov og uforsvarlig behandling.
Ledende dyrlæge siger, at rapportens konklusioner ligger tæt op ad TV2’s kontroversielle afsløringer fra pelsbranchen i programmet Operation X.

Siden TV2 den 27. oktober i programmet Operation X afslørede stærkt kritisable forhold på danske minkfarme, har pelsdyravlernes brancheorganisation, Kopenhagen Fur, forsøgt at mane alle negative røster i jorden - blandt andet ved at beskylde TV2 for at lave underlødig journalistik, fordi tv-stationen gjorde brug af optagelser, der var lavet af dyreaktivister.

Men ifølge en endnu ikke offentliggjort rapport fra Fødevarestyrelsen er afsløringerne langtfra undtagelser - rapporten dokumenterer brud på reglerne på over halvdelen af farmene.

På fire af stederne blev der observeret så alvorlige for- seelser, at det har ført til politianmeldelser. I alt har Fødevarestyrelsen været på besøg på 140 minkfarme efter TV2’s afsløringer, oplyser ledende dyrlæge for veterinærrejseholdet Flemming Marker.

TV2 viste sandt billede

- Det halter for over halvdelen af de 140 farme, og det er et dækkende billede for hele branchen. Det, vi ser på farmene, ligger meget tæt op ad de forhold, TV2 afslørede. På de 140 farme, vi har besøgt, har jeg set mange eksempler på grov og uansvarlig behandling af dyrene, og avlere, som ikke følger enkle lovkrav, der skal forbedre minkenes velfærd, siger Flemming Marker.

Han undrer sig især over den arrogance, som de besøgte farme har udvist ved at bryde reglerne, selv om de vidste, at de kunne risikere at få uanmeldt besøg af veterinærrejseholdet.

- De vidste, at vi ville komme, men alligevel blev vi mødt af overfyldte bure og syge dyr, der ikke blev taget hånd om. Mink med bidsår blev ikke taget ud af burene, så de kunne få fred, og der blev ikke ringet efter dyrlæge til syge dyr. Rigtig mange avlere fulgte heller ikke reglerne om, at dyrene skal have et rør eller en hylde og halm til at forbedre velfærden. Det er bare ikke godt nok, siger Flemming Marker.

Formanden for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening (FSP), Tage Pedersen, beklager, at veterinærrejseholdet har fundet så mange eksempler på regelbrud.

- Hvis man finder mink med bidsår, der ikke bliver behandlet, eller manglende legetøj (rør, hylde eller halm, red.) i burene, er det for dårligt. Det bør ikke forekomme, siger Tage Pedersen.
Fakta
- Det halter for over halvdelen af de 140 farme, og det er et dækkende billede for hele branchen.

Mink kan avles forsvarligt

Jørgen Schou fra Strib, minkavler gennem 50 år, var en af de otte avlere, der stod frem på hjemmesiden Den2side.org, for at forsvare minkbranchen efter TV2-udsendelsen. Han ærgrer sig, over at Fødevarestyrelsen har fundet fejl, men bevarer optimismen.

- Jeg er stadig stolt over at være minkavler, og jeg ved, at det kan lade sig gøre at avle mink på en forsvarlig måde. Der findes brodne kar i alle brancher - sådan er det, siger Jørgen Schou.

Læs mere i Fyens Stiftstidende onsdag

Fødevarestyrelsen slår fast: Mink lider på pelsfarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce