Tillidsfolk drøfter på stormøde, hvor de bedst ruster sig til hårde opgør med de offentlige arbejdsgivere.

Lærerkonflikten har åbnet fagforeningernes øjne op for, at staten og kommunerne fremover vil være villige til at køre hårdt på i overenskomstforhandlingerne.

Det er derfor nødvendigt, at de offentlige ansatte får samlet økonomisk forråd, så de ikke automatisk bukker under som de første i eventuelt fremtidige konflikter.

Det siger formanden for Foa, Dennis Kristensen, der onsdag er til stormøde med hundredvis af tillidsfolk i Odense for at drøfte udfordringerne.

- Det er helt nyt, at en regering blander sig, før overenskomstforhandlingerne er gået i gang og fjerner penge fra forhandlingsbordet, inden de overhovedet er gået i gang, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Det andet, der er helt nyt, er, at kommunerne bruger lockoutvåbnet, som de har gjort den her gang.

Dennis Kristensen påpeger, at det faktum, at kommunerne har varslet lockout af samtlige overenskomstansatte lærere, skaber en ulighed mellem parterne.

For det offentlige vil aldrig skulle koncentrere sig om en bundlinje, ligesom en privat arbejdsgiver vil.

Omvendt tærer en konflikt altid hårdt på de ansatte - om de så er offentlige eller private ansatte. Og strejkekassen har en afgørende betydning for, hvor længe de ansatte kan stå fast.

Det diskuteres derfor på stormødet, om man skal genindføre det separate strejkekontingent, som man sløjfede for godt og vel 20 år siden.

Det vil nemlig sikre, at strejkekassen er fyldt op, og fagforeningerne og de ansatte derfor kan holde stand og ikke nødvendigvis bukker under som de første.

- Jeg vil helst undgå det, fordi jeg synes, at vi har et pænt strejkeberedskab, hvis forudsætningen var, at vi mødtes med arbejdsgiverne på samme banehalvdel.

- Men jeg er blevet noget nervøs over den lockout, som lærerne er udsat for. Og derfor er jeg bange for, at vi bliver nødt til at gøre noget med kontingenterne, siger Dennis Kristensen.

Foa-formanden fortæller, at han helst vil undgå at genindføre det separate strejkekontingent, fordi man de sidste mange år har arbejdet på at få begrænset omkostningerne ved at være medlem af en fagforening.

En anden løsning for at få strejkekronerne til at række længere, kan ifølge Dennis Kristensen være at reducere dækningen til medlemmerne under en konflikt.