Flere fusioner og fyringer i vente


Flere fusioner og fyringer i vente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk erhvervsliv må indstille sig på flere fusioner og fyringer i kølvandet på de mange økonomiske nedjusteringer, der er kommet de seneste måneder. Hvis ikke økonomien vender, så vil virksomhederne være nødt til at ruste sig med fusioner og fyringer i den skærpede konkurrence. Det forudser en række økonomiske eksperter.

Nina Movin, aktiechef i Nordea, peger på luftfartsbranchen som kandidat til en fusion.

- Der er flere fusioner på vej, det er jeg ikke i tvivl om. En økonomisk afmatning bruges til at skille fårene fra bukkene, og de stærkeste virksomheder vil naturligvis benytte det her til at finde spændende opkøbskandidater. Man behøver ikke at være noget geni for at pege på luftfartsbranchen som et oplagt sted for fusioner, siger Nina Movin, aktiechef i Nordea.

Peter Falk-Sørensen fra Dansk Aktieanalyse mener dog ikke, at fusionerne vil begrænse sig til en enkelt sektor. Han vurderer, at der kan komme fusioner over hele spektret.

- For eksempel har banksektoren længe været under koncentration og rekonstruering, og jeg kunne godt forestille mig, at en nordisk konsolidering er rykket tættere, siger Peter Falk-Sørensen, som peger på, at der meget vel kan komme fyringsrunder i virksomhederne..

- Der er sektorer med overkapacitet, hvor man typisk vil benytte anledningen til at lave de justeringer, som man måske havde tænkt på at lave, men som man måske ikke turde, siger Peter Falk-Sørensen.

Aktieanalytiker i Danske Bank, Anders Borchsenius, er dog overbevist om, at fyringer i Danmark vil blive foretaget som et absolut sidste nødgreb. Den lave arbejdsløshed skræmmer virksomhederne, fordi de ved, at det kan blive svært at få fat i den rigtige arbejdsstyrke, når det begynder at gå fremad igen. Hvornår det gør det, kan der kun gisnes om, men selv om der i øjeblikket er behersket optimisme, er eksperterne enige om, at vi skal et godt stykke ind i det nye år, før bunden er nået. Samtidig er situationen skrøbelig. Dårlige nyheder fra Afghanistan eller et nyt terrorangreb vil lynhurtigt bringe fornyet usikkerhed.

At der er optimisme i øjeblikket understøttes af den økonomiske vismandsrapport, der bliver offentliggjort mandag. Ifølge rapporten forudser vismændene, at det økonomiske lavpunkt kommer til Danmark allerede i år, dog uden at de af den grund ser optimistisk på vækstudsigterne til næste år. Først i 2004 vil væksten vende tilbage til mere end to pct.

Investeringerne er faldet i år efter en rekordagtig vækst sidste år, og også den vitale produktivitet er faldet. Netop den faldende produktivitet opfattes af vismændene som en indikation af, at virksomhederne hidtil har forventet, at krisen bliver kortvarig. Først nu vil virksomhederne skaffe sig af med den overflødige arbejdskraft, mener vismændene, som forventer at beskæftigelsen i det private erhvervsliv vil falde med næsten 20.000 personer næste år. Efter 2003 ventes beskæftigelsen igen at stige svagt.

Strategien for virksomhederne i øjeblikket er altså at forsøge at konsolidere sig ved at foretage rationaliseringer, besparelser og omstrukturere arbejdsgangene. Det har først og fremmest ramt IT-, reklame- og mediebranchen.

- Generelt er det IT-sektoren, der er hårdt ramt. Det skyldes, at man havde fået investeret temmelig meget, og IT-investeringer er noget af det første, virksomhederne skærer ned på, siger Anders Borchsenius, der støttes af Peter Falk-Sørensen:

- Det er den sektor, der er ramt hårdest, og derfor rammer krisen ikke Danmark ligeså hårdt som for eksempel Sverige og Finland, der er meget IT-tunge. I forhold til dem er Danmark et plovfure-samfund, mener Peter Falk-Sørensen.

De tre eksperter er alle enige om, at nedjusteringerne efter 11. september sandsynligvis ville være kommet, selv om terrorkatastrofen slet ikke have fundet sted. Krisen var allerede begyndt at kradse, og forventningerne havde været for høje. Katastrofen på Manhattan skabte en chokeffekt, der satte ekstra gang i nedturen og den smittende pessimisme. Samtidig gav den mange virksomheder en "undskyldning" for at træffe ubehagelige beslutninger.

Anders Borchsenius siger, at økonomien allerede var ved at tilte den 11. september, og det vil sige, at man formentlig ville have nedjusteret under alle omstændigheder - uanset om der var sket noget i New York eller ej.

- De virksomheder, der ikke allerede havde foretaget eksempelvis goodwill-afskrivninger, fik en anledning til at gøre det. Så kunne de sige, at det sådan set ikke var virksomhedens eller ledelsens skyld, men omverdenens og nogle ydre faktorers. Det er sådan en mere behændig situation for virksomhedens ledelse, siger Anders Borchsenius.

Peter Falk-Sørensen mener, at det er svært at isolere den 11. september, for vi ved jo ikke, hvad der var sket, hvis terrorangrebene ikke havde fundet sted.

- Men mit gæt er, at det var galt nok i forvejen, og at man nok under alle omstændigheder havde set nogle nedjusteringer, siger han.

Nina Movin mener, at både virksomhederne og aktieanalytikerne har sovet lidt i timen.

- Både virksomhedsledere og aktieanalytikere har været for optimistiske, og virksomhederne så nedturen lidt for sent. Derimod synes jeg, at de reagerede meget fornuftigt, da de endelig opdagede det, siger Nina Movin.

Flere fusioner og fyringer i vente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce