Flere får job: Fyn er foran med fald i ledighed

Der er kommet mere gang i det fynske erhvervsliv og flere har fået arbejde. Arkivfoto: Michael Bager

Flere får job: Fyn er foran med fald i ledighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyn er kommet i helt front, når det gælder om at få ledigheden til at falde. Den fynske arbejdsløshed falder kraftigere end noget andet sted i Danmark. Men vi er stadig et af de områder, der er hårdest ramt af ledighed.

Arbejdsløsheden på Fyn faldt endnu en tak i december. Dermed er den kommet ned på det laveste niveau siden begyndelsen af 2009. Siden juli er ledigheden faldet kraftigt - det fremgår af kurven herunder, som tager et skarpt dyk nedad til sidst.

Kurven er baseret på de nyeste tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort onsdag.

Der blev færre arbejdsløse i hele landet - 1800 i december - men siden juli 2017 har faldet på Fyn været mere markant end gennemsnittet. I den periode er den fynske ledighed faldet med 0,7 procent. Det fald er meget større end i resten af landet, hvor den næstbedste landsdel kun har et fald på 0,4 procent. Faldet for hele landet var 0,3 procent.

En af årsagerne til Fyns kraftige fremgang er formentlig, at den fynske arbejdsløshed er blandt de højeste i landet. Kun på Bornholm er der flere ledige i forhold til arbejdsstyrken, mens Nordjylland ligger på siden af os. Den fynske ledighed er nu på 4,8 procent, når man sæsonkorrigerer. Gennemsnittet for hele landet er 4,2 procent.

Når det gælder hele landet, er faldet i ledigheden ikke nok til at få Dansk Erhverv til at juble. Her noterer man sig, at ledigheden hen over 2017 kun er faldet med 782 fuldtidspersoner.

- Udviklingen afspejler et arbejdsmarked, hvor de tilbageværende reserver af ledige er tilbageholdne med at udnytte ellers historisk gode muligheder for job. Vi ved, at mange virksomheder får ansøgninger fra ledige, der ikke vil have et job, men som alene er motiveret af et ønske om at få dagpenge eller kontanthjælp. Det er meget problematisk, skriver Peter Halkjær, der er arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har cheføkonom Erik Bjørsted noteret sig den samme tendens i en tid, hvor arbejdsgiverne melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft.

- Billedet af en overvældende mangel på arbejdskraft er svært at genkende, når man ser på data. Skulle der komme så meget rift om arbejdskraften, at lønstigningerne tager til, kan vi godt tåle det, uden at vi falder om af overophedning, skriver han i en kommentar.

Det sæsonkorrigerede fald fra november til december skyldes til en vis grad, at der er sket et fald i antallet af jobparate personer på integrationsydelse i modsætning til sidste år, hvor den steg kraftigt som følge af en ny praksis.

Bruttoledige er defineret som dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere, hvad enten de er aktiverede eller ej.

Flere får job: Fyn er foran med fald i ledighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce