Flere års hugst væltet af vinden


Flere års hugst væltet af vinden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lige som de danske skove var ved at komme sig over orkanen i 1999 med udsigt til salg af det sidste stormfældede træ til sommer, blev det økonomisk trængte erhverv atter ramt af kostbart blæsevejr.

Den meget foreløbige vurdering fra direktør i Dansk Skovforening, Jan Søndergaard, lyder, at det sydlige Jylland, Syd- og Midtsjælland er sluppet mildest fra stormen. Det var de hårdest ramte områder i 1999.

Slået hul i skovene

- I de områder er det svækkede træer eller enkeltstående træer, der er væltet. I Midt- og Nordjylland ser det meget værre ud. Her er der slået hul i skovene, og hele skovflader er væltet. Det er især gået ud over nåletræer, men også store bøge- og egetræer er væltet. Rold Skov er meget hårdt ramt, og ifølge skovrideren deroppe er alle træer over 40 år væltet, siger Jan Søndergaard.

Vurderingen af skaderne i Rold Skov er meget foreløbig, da det er umuligt at komme rundt i skoven i bil. Rold Skovs nåletræer er normalt hugstmodne efter 70 til 80 år.

Jan Søndergaard vurderer, at der er væltet et til to års hugst bortset fra Rold Skov, hvor der er væltet betydeligt mere.

Klar til salg

Det sidste træ, der blev væltet af orkanen i 1999, skulle være solgt til sommer. Skovejerne har siden orkanen været tilbageholdne med at skove træ på grund af elendige priser, men i den sidste tid har markedet bedret sig.

- Overudbuddet af træ var ved at være væk. Mange har ladet træ stå i venten på normale priser, og så kommer det her, siger Jan Søndergaard.

Lille trøst

En lille trøst kan være, at kvaliteten af det væltede træ er bedre end i 1999, da mange træer knækkede.

- Når træerne vælter med hele rodkagen i stedet for at knække, sker der ikke skader på træet. Et skadet træ er udsat for angreb af råd- og skimmelsvampe, der misfarver træet. Et træ, der er væltet med hele rodkagen, kan ligge i adskillige måneder uden at tage skade, siger Jan Søndergaard. (ritzau)

Flere års hugst væltet af vinden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce