Hvis Odense skal lykkes med at halvere antallet af ledige, skal ledige og firmaer matches rigtigt, lyder det fra flere sider

Et forestående byggeboom og en hastigt voksende klynge af it-virksomheder er centrale punkter i en ny og meget ambitiøs beskæftigelsesplan fra Odense Kommune.

Kommunen har netop vedtaget en ny beskæftigelsespolitik, som frem mod 2020 skal sætte op mod 3000 ledige i job. I dag er 6,3 procent ledige i kommunen - i 2020 skal det tal reduceres til 3,4 procent.

To centrale brancher på vejen mod det ambitiøse mål er byggebranchen og en voksende it-sektor i Odense. Begge nævnes konkret i planen fra Odense Kommune.

Fra både Dansk Byggeri og it-foreningen Technology Denmark er der ros, men også et par løftede pegefingre.

Du kan læse beskæftigelsesplanen herunder. Hvis du klikker i højre og venstre side, kan du bladre i planen. Hvis du klikker i midten åbner den i fuld størrelse.

(Artiklen fortsætter under tryksagen.)

Væksten er der ikke nu

- Vi har talt om det byggeboom i årevis, men der sker ikke meget, og vi oplever ikke nogen vækst nu. Så hvis de virkelig mener det, så skal de komme i gang, siger formand for Dansk Byggeri på Fyn, Dan Johansen.

I planen over 20 sider fra kommunen nævnes bl.a. byggeriet af Letbanen og OUH, men ifølge Dan Johansen er de byggeprojekter ikke afgørende i første omgang.

- Letbanenen er en meget specifik opgave, som skal bygges af folk udefra, måske skal vi rive nogle huse ned for at gøre plads til den, men det bliver arbejde til specialister - og OUH skal hugges op i mange opgaver, hvis det skal være lokale og ikke udenlandske virksomheder, som løber med de ordrer, siger han.

Tænk også små opgaver

Dan Johansen opfordrer Odense Kommune til at få sat gang i flere mindre renoveringsprojekter, byggeopgaver og vedligeholdelse.

- Det er den type opgaver, som kan være med til at skabe job og ikke mindst lærepladser hos mine medlemmer.

Odense Kommune præsenterer beskæftigelsespolitikken over 20 sider, hvor rådmand Steen Møller (K) understreger vigtigheden af samspillet med lokale virksomheder.

"Matchet mellem virksomhedernes efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft og ledige med relevante kompetencer er den afgørende nøgle for at lykkes med det ambitiøse mål. Virksomhederne skal i centrum, og vi skal møde dem med et "Hvad kan vi gøre for jer?"", skriver rådmand Steen Møller, som bl.a. har været på besøg hos 50 virksomheder for at høre til deres behov.

Byggeformand Dan Johansen er glad for, at intentionen om at besøge virksomhederne og lytte til deres behov. Især det sidste mener han nu, at kommunen gør for lidt.

- Det er godt, at man kommer rundt og holder oplæg. Men det er samme oplæg for alle. De bør være endnu mere konkrete og opmærksomme på, hvad det er for behov, jeg har som gulvlægger eller en af mine kollegaer har i sin virksomhed. Det er forskellige behov, vi har, siger han.

Dan Johansen tror på, at byggebranchen kan være en god indgang for de ledige og han mener, at programmer som Byg Til Vækst kan være et effektivt værktøj.

- Vi vil gerne være med, og vi kan være en god indgang for mange ledige, fordi det måske er lettere at opkvalificere folk til byggeriet end til eksempelvis it-branchen, siger han.

It-branchen er klar

Hos it-foreningen Technology Denmark - som er startet i Odense sidste år og allerede nu har stor tilslutning - er formand Peter Revsbech mere end parat til at byde ledige velkommen.

- Vi kan sagtens få mange af de ledige i job. Hvis de har de rette kompetencer eller er villige til at lære dem, så er der masser af job i vores branche, siger den administrerende direktør fra Ordbogen A/S, hvor man netop selv har lanceret sit eget forløb - Seed Academy. Målet er at tiltrække og uddanne nye talentfulde medarbejdere.

Peter Revsbech opfordrer ligesom byggeriformanden Odense Kommune til at lytte til virksomhederne, før man begynder at skrue løsningsmodeller sammen.

- Du skal først og fremmest kompetenceafdække alle it-virksomheder - hvilke behov har de på den korte og hvilke har de på den lange bane. Når man har det overblik, så kan man matche ledige og virksomheder. Det handler bare om at komme i gang. Og det er altså ikke sket endnu, vi er selv begyndt i Technology Denmark, og det bør kommunen altså også gøre, siger Peter Revsbech.

Firmaer har stort behov

Hos Fynsk Erhverv har man for nyligt spurgt de fynske virksomheder til deres behov for nye medarbejdere i de kommende år. Og tendensen er klar, siger direktør Jytte Reinholdt.

- Tiden spiller med og vores arbejdskraftundersøgelse har afdækket, at halvdelen af de fynske virksomheder - på tværs af brancher og niveauer - forudser, at de får svært ved at dække deres behov for arbejdskraft, siger hun.

- Kommunen skal tæt på virksomhederne og afdække, hvilke behov de har. Og så skal Odense være villig til at klæde de ledige godt nok på, til at de kan udfylde virksomhedernes behov.

  • Byline_

    Af:

Mere om emnet

Se alle
2
Høj ledighed på Fyn

Høj ledighed på Fyn

Fyn savner dygtige medar- bejdere

Fyn savner dygtige medar- bejdere