Fionialedelse: Banken bundsolid

Fionia Bank er ikke truet af konkurs, lyder det fra ledelsen.

Fionialedelse: Banken bundsolid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktion informerer ansatte og repræsentantskab efter presseskriverier

Fionia Banks ledelse så sig op til weekenden foranlediget til at informere både ansatte, bestyrelse, repræsentantskab og lokalråd ved at rundsende en redegørelse for bankens rating og økonomi.

Det skyldes en tilføjelse til den eksisterende rating fra det internationale analysefirma Moody's.

Baggrunden var ikke så meget selve tilføjelsen, men derimod den måde, den er blevet udlagt på i pressen.

Moody's ændrede godt nok sin prognose for bankens langsigtede indskud og finansielle styrke fra stabil til negativ, men det betyder blot, at Moody's tager forbehold for at kunne reducere Fionia Banks rating, hvis der sker en yderligere forværring inden for især ejendomssektoren i Danmark indenfor de kommende op til 18 måneder, forklarer Fionia Banks direktion i redegørelsen.

Fionias ledelse kalder den ændrede prognose forventelig og hæfter sig ved, at selve ratingen er uændret, og den højeste, der kan opnås for et regionalt pengeinstitut.

- Moody's konstaterer, at Fionia Banks andel af "problemlån" er tilfredsstillende, og at banken har solvensmæssig kapacitet til at absorbere yderligere tab, hvis disse måtte vise sig. Banken har et kapitalberedskab på mere end 800 millioner kroner - beregnet som forskellen mellem solvensbehov og faktisk kapital. Hertil kommer bankens driftsoverskud. For 2008 kan bankens forventede driftsoverskud således alene dække mere end en fordobling af det nedskrivningsniveau på 170-200 millioner kroner for hele 2008, der blev meldt ud i forbindelse med offentliggørelse af halvårsregnskabet, skriver direktionen i redegørelsen.

Moody's hæfter sig ved, at en tredjedel af Fionias udlån svarende til 7,8 milliarder af 20,6 mia. er ejendomslån.

Udlånene er fordelt med 40 procent i udlejningssektoren, 29 procent i pantebreve, 19 procent i development og 12 procent i projekter.

- Det er i developer-udlånene, at Fionia Bank har afdækket de største problemer. Den sektor er ramt at stigende renteomkostninger og stigende problemer med salg af projekterne på tilfredsstillende vilkår. Development omfatter udlån for ca. 1,5 milliarder kroner, og nogle få, men store engagementer var baggrunden for, at vi i juni ændrede vores forventninger til nedskrivninger, skriver Fionias ledelse.

Faste regler

Man nævner også en vis forøget risiko på nogle kunders investering i pantebrevsmarkedet.

- Banken har altid haft en regel om engagementers maksimale størrelse, nemlig 10 procent af basiskapitalen mod 25 procent i loven. Derfor har banken ingen store enkeltkunder, som vi så det i Roskilde Bank. Lidt hovedregning kan angive, at bankens lån og garantier til de 20 største kunder er i niveauet fire milliarder kroner. Niveauet er i øvrigt reduceret siden årsskiftet og betyder, at vi i dag er i næstlaveste kategori i Moody's model. Siden starten af 2008 er udlånene ikke vokset netto, og der er planer om yderligere reduktion, fastslår Fionias ledelse, der består af Finn B. Sørensen, Kaj Østergaard Mortensen og Henrik Borup Jeppesen.

Læs mere i Fyens Stiftstidende tirsdag

Fionialedelse: Banken bundsolid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce