Finanspolitiske lempelser deler økonomer


Finanspolitiske lempelser deler økonomer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vismændene foreslår at lempe finanspolitikken. Økonomerne er uenige, om det er en god idé.

De økonomiske vismænd mener, at det er på tide, at regeringen slipper de stramme finanspolitiske tøjler. Der er plads til lempelser af finanspolitikken med op til fem milliarder kroner.

Men Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, mener ikke, at det er tiden til at slække på økonomien.

- Der er efter vores vurdering tale om en upassende fine-tuning af den økonomiske politik, mener Steen Bocian, der understreger, at "denne form for detailstyring af den økonomiske politik er ikke hensigtsmæssig".

Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, er af den modsatte opfattelse og peger på, at vismændene har halveret deres forslag til den finanspolitiske lempelse siden deres seneste rapport.

- Det virker fornuftigt set i lyset af, at den seneste positive udvikling i de økonomiske nøgletal viser, at behovet for store finanspolitiske lempelser ikke er presserende, siger chefanalytikeren.

- Vi deler dog ligesom vismændene ikke Nationalbankens bekymring om, at en yderligere finanspolitisk lempelse risikerer at sende dansk økonomi tæt på en ny overophedning, påpeger Tore Stramer.

Men Steen Bocian peger netop på, at økonomien kan skuffe:

- Så risikerer man at havne i en situation, hvor der skal strammes op - og den risiko er større, jo større stimuli man giver på den korte bane i 2014. Vi deler derfor ikke vismændenes finanspolitiske anbefaling, siger cheføkonomen.

Den finanspolitiske lempelse på fem milliarder kroner svarer til en kvart procent af BNP. Og vismændene vurderer, at lempelsen er indenfor rammerne af budgetlovens krav.

DI's direktør, Karsten Dybvad, mener dog ikke, at finanspolitiske småjusteringer bringer Danmark videre.

- De finjusteringer på finansloven, som vismændene lægger op til, gavner hverken vores virksomheder eller deres medarbejdere, for det har stort set ingen positive effekter, siger han.

- Til gengæld kan regningen i sidste ende blive stor, hvis det sætter tilliden til dansk økonomi over styr, siger Karsten Dybvad.

Finanspolitiske lempelser deler økonomer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce