Ferie skuffer familierne


Ferie skuffer familierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FERIE: For mange danske familier er sommerferien en skuffelse, fordi den ikke lever op til forventningerne. Det handler om at planlægge i fællesskab, mener psykolog
Hele familien har set frem til sommerferien. Så bliver der endelig tid til at slappe af, hygge sig med hinanden, spise god mad, ordne haven, banke sønnen i stangtennis, og hvad man nu ellers får tiden til at gå med.

Men alt for ofte ender ferien i umulige børn og sammenbidte forældre, der slår over i engelsk for at spare podernes ører for ukvemsord. En stor del af forklaringen på skuffelsen er de høje forventninger, der knyttes til ferien af både børn og voksne.

- Mange børn lever en tilværelse med travle forældre, stress i hverdagen og meget tid i institutioner. Derfor har de meget store forventninger til fællesskabet i familien, når det endelig bliver ferie. Omvendt drømmer far måske om en hængekøje og et par kolde øl, og så opstår problemerne, siger børnepsykolog og professor Per Schultz Jørgensen.

Ifølge Per Schultz Jørgensen er det derfor vigtigt, at man får talt sammen i familien og afstemt forventningerne med hinanden. Og det gælder også i forhold til familiens mindre børn.

- Der er mange, som tror, at man ikke kan snakke med en treårig, men det kan man sagtens. Tre-årige i dag ved utrolig meget og har et stort ordforråd, og det er vigtigt også at få afstemt deres forventninger. De ser for eksempel flere timers tv hver dag, hvor de støder på reklamer for ferierejser, hvilket bygger deres ferieforventninger op, fortæller Per Schultz Jørgensen og uddyber med et eksempel fra sit eget liv.

"Hvor er de andre?"

- Da mit barnebarn kom ned til os i sommerhuset, var det første, hun spurgte om, hvor de andre var. Hun havde en klar forventning om, at hele familien ville være her, siger han.

Hvis man som forældre har noget arbejde, der ikke kan vente til efter ferien, kan det for det meste lade sig gøre at lave det uden problemer, mener børnepsykologen.

Lav aftale

- Så længe man aftaler med børnene, at "den næste time skal mor arbejde, så er hun klar igen", og ikke bare skøjter hen over dem, så er børn meget tolerante, siger han.

Konsulent i Dansk Magisterforbund Lise Lotte Jespersen opfordrer dog til, at man hverken arbejder eller tjekker e-mails, når man er på ferie.

- Hvis man overhovedet kan, skal man bare holde ferie og sætte autosvar på sin e-mail, som oplyser, hvor folk kan henvende sig i stedet for. Desuden skal man sørge for at lave en ordentlig overdragelse til sine kolleger, inden man drager på ferie, samt tjekke sine postbunker for at sikre, at der ikke ligger en "tikkende bombe", råder Lise Lotte Jespersen.

Hun anbefaler desuden, at man aftaler med en kollega, at vedkommende åbner ens post, mens man er væk.

Ferie skuffer familierne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce