Farvel til dankortet med et suk


Farvel til dankortet med et suk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFSKED: Det pengeløse samfund er nedlagt, vurderer kritisk bankkunde

Niels Holm fik sin første ugeløn i 1951 - i kontanter. Dengang arbejdede han som smed på et værksted for landbrugsmaskiner i Jylland, siden fulgte årtier med checkkonto og dankort, men nu er han tilbage til klingende mønt og knitrende sedler.

I protest mod bankernes gebyrer benytter Niels Holm nu sjældent sit dankort, når han ikke har kontanter på lommen.

Og når han ser tilbage på et langt arbejdsliv som funktionær på Lindø-værftet vurderer han, at dankortgebyret på 50 øre blot er det seneste eksempel på bankernes udnyttelse af lønmodtagerne.

Først er ydelserne gratis, siden kommer de til at koste penge.

- Sådan har det været i al den tid, jeg har arbejdet. Bankerne tager fra os, og på værftet blev der indrettet en bank-afdeling i kantinen, så de kunne få fat i os. Jeg var blevet funktionær dengang i 1961 og fik månedslønnen sat ind på konto med checkhæfte - og det kostede ikke noget i begyndelsen, husker Niels Holm.

Et elsket kort

Han benyttede checkhæftet i mange år og hævede ofte ekstra kontanter, når han købte ind i Brugsen og på tanken - akkurat som han senere gjorde det med det dankort, han kom til at holde af.

- Jeg var lang tid om at tage imod dankortet, men jeg har elsket det, hvis man kan sige det sådan. Jeg havde altid penge med mig, og det har virket.

Både han og hustruen har et dankort, som de indtil nytår har benyttet dagligt.

Den pengeløse illusion

Det er slut nu, hvor de hæver penge i den lokale filial af Danske Bank, som ligger 300 meter fra hjemmet i Bullerup.

Desuden har Niels Holm igen fået et benzinkort, så han kan tanke uden gebyr.

- For 25-30 år siden snakkede man om det pengeløse samfund. Nu går jeg over til at hæve kontanter, jeg har mit dankort med, men jeg bruger det kun i yderste nød, siger Niels Holm.

Han forudser, at mange vil følge hans eksempel, og dermed kommer kasseapparaterne i storcentre og butikker til at bugne af kontanter som i gamle dage. Det giver efter hans opfattelse de kriminelle en gylden tid.

- Jeg burde modtage et gebyr for at bruge dankort og nedbringe risikoen for røverier i butikker og storcentre. Beløbene fra dankortet er jo bare tal, og bankerne tjener styrtende på os i forvejen, konstaterer Niels Holm.

Ingen homebank

Pensionisten har ikke en computer og dermed heller ikke homebank.

Danske Bank har bebudet at man vil sløjfe de regelmæssige kontoudtog til fordel for kvartalsopgørelser, og i banken fik Niels Holm at vide, at han stadig godt kunne få regelmæssige opgørelser - fremover ville de blot koste 15 kroner.

Nu går han i stedet de 300 meter ned til filialen og trækker en udskrift med de seneste punkter.

- Jeg har tit tænkt på at skifte bank, for det er lige meget, hvad vi rører ved, så koster det penge. Det næste bliver gebyr på betalingerne over PBS, forudser Niels Holm.

Farvel til dankortet med et suk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce