Der er ingen grund til at være nervøs for at få den farlige maveinfektion. Bakterien sidder i grøntsagen.
Danskerne skal ikke gå rundt at være bange for at blive ramt af den farlige tarmbakterie VTEC, der hærger Nordtyskland.

- Det er ikke som en influenza, der smitter fra menneske til menneske. Det er en fødevarebåren infektion, der er i den enkelte grøntsag, siger overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.

Alle de syv danske smittede har været i Nordtyskland, hvor sygdommen er brudt ud.

- Så med mindre man har været i Tyskland eller spist produkter fra Tyskland, behøver man ikke at være nervøs, understreger Kåre Mølbak.

Fødevarestyrelsen regner med, at man allerede fredag formiddag, kan få svar på, om det er spanske agurker, som er skyld i, at flere hundrede mennesker er ramt af den farlige tarmbakterie.

- Vi skal have de tyske myndigheders ord for, hvilke landbrug der er tale om. Så snart vi ved det, bliver varerne trukket tilbage, siger fødevareberedskabschef Kim Vandrup Sigsgaard, Fødevarestyrelsen.

Det er ikke svært at følge varernes vej gennem Europa.

- Vi plejer at få ret detaljerede oplysninger om, hvilke butikker der har modtaget varerne og hvorfra i Europa. Derefter retter vi henvendelse til den enkelte butik, så varerne kan blive fjernet, siger Kim Vandrup Sigsgaard.

To landbrug i de sydspanske provinser Malaga og Almeria er under mistanke for at have eksporteret bakterieinficerede agurker fra Nordtyskland.

Indtil bakteriekilden er fundet, opretholder Fødevarestyrelsen den generelle advarsel mod at spise rå tomater, bladsalat og agurker fra Nordtyskland og agurker fra Spanien.

Horesta, der er restauranternes brancheorganisation, anbefaler restauranterne at smide de bakteriebefængte grøntsager ud.

Dansk Supermarked og Coop har allerede fjernet visse grøntsager fra hylderne.

Syv danskere er smittet, mens mindst otte er under mistanke for at have fået en tarminfektion.

Mere om emnet

Se alle
Seks-årigt VTEC-offer er fra Fyn

Seks-årigt VTEC-offer er fra Fyn

Første danske barn er smittet med VTEC

Første danske barn er smittet med VTEC

Sådan undgår du tarmbakterien VTEC