Både Dansk Metal og 3F melder om næsten fuld beskæftigelse. Det giver problemer med at skaffe for eksempel stålmontører til Facebooks byggeri af et datacener i Tietgenbyen.

De to store fagforeninger i Odense, Dansk Metal og 3F, er meget tæt på fuld beskæftigelse. Det bekræfter de to formænd, Lars Hansen, Dansk Metal Odense, og Søren Folkersen, 3F Odense.

Da ledigheden senest blev gjort op mandag i denne uge, havde Metal Odense en ledighedsprocent på 2,8, svarende til 140 fuldtidsledige, mens 3F Odense kunne notere en ledighedsprocent på 3,7, svarende til 116 personer. Det er væsentligt under det sæsonkorrigerede ledighedstal for hele Fyn, som var på 5,2 pct. for maj måned.

En opgørelse fra Dansk Erhverv i sidste uge viste en klar stigning i beskæftigelsen på Fyn, og den tendens bekræftes til dels af de friske Odense-tal.

- Vi havde for bare tre år siden 27-28 procent ledige, så 3,7 er meget fint, og længere ned end 2-2,5 pct. kan vi aldrig nå, så vi er meget tæt på fuld beskæftigelse, siger Søren Folkersen, 3F.

Samme toner lyder fra Lars Hansen, Metal Odense:

- Lige, de Lindø-værftet lukkede for seks år siden, havde vi 30 pct. ledige, og længere ned end omkring 1 procent kan vi ikke komme, så 2,8 er også meget tæt på fuld beskæftigelse, oplyser han.

Begge melder om stor rotation blandt de ledige. Med andre ord: Er man arbejdsløs, kommer man ret hurtigt i job igen.

Bud efter folk til Facebook

De fine tal er imidlertid en udfordring, når der skal skaffes folk til nye arbejdspladser. Aktuelt er der brug for stålmontører på Facebooks byggeri af et datacenter i Tietgenbyen.

Det er lidt uklart, hvor mange der egentlig er brug for. Der har været nævnt et behov for 60-80 mand til stålmontage i forbindelse med opførelsen af haller, men hverken Søren Folkersen eller faglig sekretær i Dansk Metal, Benny Schultz, der har den daglige kontakt med byggefolkene på Facebook-byggeriet, har hørt noget konkret tal.

- Vi er blevet bedt om at komme med et bud på, hvad vi kan skaffe af folk, men ikke noget antal endnu, siger Benny Schultz.

- Vi har vel 15-20 mand, der vil være egnede, ikke flere, og vi er lige nu i gang med at få lavet cv'er for dem, for der er en række ting, der skal afklares med certifikater, førstehjælpskurser og andet, som skal være på plads, før vi kan blive ansat. Så foreløbig er vi en research-fase.

- Det vigtigste er dog, at vi nu fornemmer stor vilje til at ansætte dansk arbejdskraft. Efter vi var med på en besigtigelsestur til datacentret i Luleå, er der kommet fart på det hele, og det var også nødvendigt, for i begyndelsen skete der ikke så meget, tilføjer Benny Schultz. 

Ikke så kompliceret

3F er ikke så langt fremme som Metal i bestræbelserne på at finde egnede folk til stålmotage, et arbejde, som hovedentreprenøren Mace har lagt i hænderne på et hollandsk firma, ASK Romein.

- Der sker nok først rigtigt noget efter sommerferien, mener Søren Folkersen.

Selv om 3F-medlemmerne ikke normalt arbejder så meget med stål, mener Søren Folkersen godt, nogle af dem kan komme på tale til job, fordi byggeriet ikke er så kompliceret. Også for dem gælder det i første omgang om få fundet ud af, hvorvidt de har de kvalifikationer, det hollandske firma efterspørger.

Der har været nævnt en timeløn på cirka 175 kroner for arbejdet. 3F-medlemmer kan typisk tjene noget mere ved andet arbejde, mens det for en metalarbejder ikke ligger så langt fra gennemsnitslønnen.

- Det er ikke en løn, der får os til at løbe skrigende bort, siger Metal-formanden Lars Hansen.

  • kolofon billede

    Af:

    Redaktionschef for områderne aktualitet, samfund og erhverv i Fyens Stiftstidende. Skriver ledere og andre artikler.

Mere om emnet

Se alle
Målrettet indsats: Sådan blev Kai Thor en del af Facebooks byggeri

Målrettet indsats: Sådan blev Kai Thor en del af Facebooks byggeri

1
Begyndte med 50 personer: Sådan fik Kai Thor Facebook-ordre

Begyndte med 50 personer: Sådan fik Kai Thor Facebook-ordre

8
Laver mad til Facebook-håndværkere: Kæmpe-ordre til Odense-virksomhed

Laver mad til Facebook-håndværkere: Kæmpe-ordre til Odense-virksomhed