Færre dyr på dyrskue

Hestene holder skansen flot med stort fremmøde på dyrskuet i Odense, mens der især er et dyk i repræsentation af kødkvæget.
Foto: Jørgen Hansen

Færre dyr på dyrskue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I år er der kun tilmeldt knap 600 kreaturer heste, får og geder

Landbrugets hastige udvikling med færre, men større bedrifter resulterer i flere tomme båse på dyrskuerne.

Også det forestående fynske i Odense, hvor der i år er tilmeldt knap 600 større dyr - 100 færre end ved jubilæumsskuet sidste år.

Børnedyrskuet går også tilbage, men er dog i stand til at fastholde en stor dyrerepræsentation med 200 tilmeldte dyr.

- Tilbagegangen i tilmeldingerne til skuet er ikke dramatisk. Den er forudsigelig på grund af strukturudviklingen, siger ledende kvægbrugskonsulent Per Einshøj.

Blandt malkebrugene er der tilmeldt 41 udstillere til Det fynske Dyrskue 13.-14.-15. juni mod 47 sidste år. Der udstilles i alt 210 køer mod 242 i fjor.
Hestene holder skansen flot med stort fremmøde ved det foreståpende dyrskue i Odense, mens især kødkvægets repræsentation er kraftigt reduceret.
Hestene holder skansen flot med stort fremmøde ved det foreståpende dyrskue i Odense, mens især kødkvægets repræsentation er kraftigt reduceret.
Foto: Yilmaz Polat

For lidt konkurrence

Hos kødkvæget er der imidlertid en tilbagegang fra 150 katalognumre på jubilæumsskuet til 110 .

Det er især de antalsmæssigt små racer, der er bliver hjemme i år.

Årsagen kan ifølge Per Einshøj være, at det ikke er særlig sjovt at konkurrere med sig selv, når en race er repræsenteret ved bare én udstiller.

- Selv om årsagen til at deltage ofte skal findes i det sociale og hygge ved at være sammen med kollegerne, så er der dog stadigvæk et konkurrencement, som også spiller ind for tilmeldingen, siger han.
Foto: Yilmaz Polat

Fokus på landskabspleje

De landskabsplejende racer som for eksempel Dexter, Hereford og Skotsk Højland repræsenteres på skuet med næsten samme antal dyr som i 2006.

De mere intensive racer som for eksempel Blonde, Piemontese, Charolais og Limousine er mindre talstærkt til stede.

Årsagen kan være, at der for øjeblikket er meget fokus på de landskabsplejende racer.

Der bliver nemlig flere og flere arealer, som skal afgræsses, hvor det tidligere var kviver fra malkebesætningerne, der blev lukket ud på afgræsningsarealerne.

På grund af de færre malkekvægsbesætninger i dag, er der færre kvier til opgaven. Derfor stigende efterspørgsel på de ekstensive køkvægsracer.

Sygdomsnervøsitet

En vis nervøsitet for husdyrsygdommen bluetongue har formentlig også afholdt nogen fra at sende kreaturer på dyrskue.

Det spiller også ind, at nogle fynske kvægfolk gerne vil udstille på Landsskuet i Herning i starten af juli. De er afskåret fra at deltage i Odense, fordi der skal indført en 30-dages regel, så dyrene ikke umiddelbart kan deltage i flere dyrsskuer. I fjor blev der givet dispensation, så kvægbrugerne kunne udstille begge steder, men i år er der ikke meddelt dispensation.

Færre dyr på dyrskue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce