Færøernes torskebestand er så godt som forsvundet


Færøernes torskebestand er så godt som forsvundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torskebestanden i havet omkring Færøerne har aldrig været så lille som nu. Muligvis kan torsken ikke gendanne sig

Torskebestanden i havet omkring Færøerne er nu så ringe, at den er i fare for at forsvinde helt fra færøsk område, hvis den ikke fredes.

- Det er en sørgelig situation. Ifølge vores vurderinger har torskebestanden aldrig været så langt nede som nu, og det er muligt, at torsken slet ikke formår at gendanne sig, siger leder af Færøernes Havforskningsråd - Hjalti í Jákupsstovu.

Havforskningsrådet, der hvert år siden 1960 har vur-deret bestanden af torsk i færøsk havområde, er aldrig kommet frem til et så lavt tal for torskebestanden som i år.

Mærkbare konsekvenser

Ifølge Hjalti í Jákupsstovu bliver det nødvendigt at indføre så omfattende begrænsninger for fangsten af torsk, at det vil få mærkbare konsekvenser for det færøske samfund.

- Det vil komme til at ramme både redere og fiskere hårdt, hvis vores anbefalinger for at redde torsken følges. Det vil medføre arbejdsløshed og fiskefartøjer, som må blive liggende ved kaj. Derfor må politikerne tage højde for en sådan situation, siger Hjalti í Jákupsstovu.

At torskebestanden på Færøerne er katastrofalt ringe underbygges af det Internationale Havundersøgelsesråd ICES. Rådet påpeger, at torskebestanden er så lille som aldrig før, og at alt fiskeri af torsk i færøsk område derfor bør indstilles i 2009. Samtidig mener ICES ikke, at torskebestanden klarer at gendanne sig.

Advarsler overhørt

Færøerne regulerer fangsttrykket på de forskellige fiskebestande via en fiskedagsordning.

Ordningen gælder et år ad gangen, og et nyt fiskeår begynder 1. september. Inden da afgør det færøske lagtings politikere, hvor stort fangsttrykket skal være.

Selv om både Havforskningsrådet og ICES de foregående år har advaret om, at særlig torsken er ved at forsvinde fra færøsk hav, har politikerne hidtil tilladt et større fangsttryk på denne fiskebestand end de to ekspertråd har anbefalet. (ritzau)

Færøernes torskebestand er så godt som forsvundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce