Facebookchef et år efter: Flere hundrede bygger på datacenter

Næsten på dagen for offentliggørelsen af Facebooks datacenterplaner i Odense, var datacenterchef i Europa Niall McEntegart fra Facebook tilbage og talte for 1100 gæster til Odense Kommunes nytårkur torsdag aften. Fredag var det et år siden, at han sammen med borgmester Peter Rahbæk Juel (S) annoncerede planerne i Tietgenbyen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Facebookchef et år efter: Flere hundrede bygger på datacenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge Facebooks chef for datacenteroperationer i Europa, Niall McEntegart, arbejder der i dag flere hundrede personer på byggeriet af datacentret - op mod tre ud af fire er danskere og halvdelen af dem er fra Fyn. Byggeriet følger tidsplanen, lyder det fra en begejstret Facebookchef præcis et år efter, at han selv offentliggjorde datacenternyheden på rådhuset i Odense.

150 læsere, byrådspolitikere, erhvervsfolk og Fjernvarme Fyn var med, da Fyens Stiftstidende fredag arrangerede Café Stiften om Facebooks datacenter blot et halvlangt stenkast fra byggegrunden i Tietgenbyen hos nabofirmaet Jorgensen Engineering.

Hovedattraktionen var dog ikke repræsenteret, da Facebooks datacenterchef i Europa, Niall McEntegart, ikke havde mulighed for at deltage.

Det havde han til gengæld dagen før, hvor han fortalte 1100 gæster i kulturhuset Odeon om byggeriet, da Odense Kommune havde inviteret til den årlige nytårsår. Den irske datacenterchef var hovedtaler - og kvitterede med flere nyheder om byggeriet i Tietgenbyen.

- Noget af det, jeg ofte bliver spurgt om er, hvor mange der arbejder på sitet. Der er hundredvis af arbejdere i gang i øjeblikket. Af dem er mellem 55 og 75 procent danskere - og af dem er 50 procent fra Odense eller Fyn, sagde Niall McEntegart med sin tunge irske accent fremført med afdæmpet stemmeføring.

Facebooks nyansatte site-manager i Odense, danske Carsten Sørensen, var taget med til nytårkur i Odeon torsdag aften. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Facebooks nyansatte site-manager i Odense, danske Carsten Sørensen, var taget med til nytårkur i Odeon torsdag aften. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Et år efter offentliggørelsen

Det var også McEntegart, der viste Fyens Stiftstidende rundt, da Facebook i januar sidste år inviterede avisen med inden for på deres datacenter i Luleå i Sverige. Nogle få dage efter offentliggjorde han sammen med Odenses dengang nytiltrådte borgmester Peter Rahbæk Juel (S) datacenternyheden officielt, efter at Fyens Stiftstidende allerede havde afsløret den tilbage i oktober 2016.

Forleden i Odeon talte han så for første gang igen offentligt om Odense, og han bekræftede, at tidsplanen holder, og at hovedentrepenør gør et "fremragende stykke" arbejde i samarbejde med lokale underleverandører, internationale specialister og lokale organisationer.

- Jeg har hørt nogle rigtig gode historier om byggeriet. Mace har gjort et stort arbejde for at indgå samarbejde med lokale organisationer og firmaer. De har bl.a. interviewet 300 ledige - af dem er 44 faktisk i job i dag på sitet, sagde Niall McEntegart, som forventer, at der vil blive brug for endnu flere danske og lokale hænder.

Grøn energi snart på plads

En af de afgørende årsager til, at Facebook har valgt Danmark til deres tredje europæiske datacenter er muligheden for at bruge grøn energi i centret, som ifølge Facebook skal køre 100 procent på vedvarende energi.

- Vi arbejder stadig med at finde ud af, hvilke "nye" vedvarende energikilder, der skal levere strømmen, men vi forventer at komme med en nyhed om det inden for de kommende måneder, sagde han.

Han kunne også afsløre, at Facebook har ansat en dansk site-manager til datacentret i skikkelse af en Carsten Sørensen, som blev bedt om at række hånden op, så alle de tilstedeværende i Odeon kunne møde ham. Efterfølgende var både han og McEntegart så hurtigt ud af kulturhuset, at det dog var de færreste, som nåede at få en snak med ham.

- Carsten er meget optaget af selve byggeriet lige nu, og det vil han være i den næste tid, men når vi sætter driften i gang, vil han blive mere synlig og aktiv lokalt, ligesom vi generelt ønsker at være det, sagde Niall McEntegart.

Følger tidsplanen

Datacenterchefen understregede fra scenen i Odeon, at byggeriet af det 56.000 kvadratmeter store datacenter bliver afsluttet til tiden i 2020 - byggeriet skrider i hvert fald frem efter tidsplanen.

Når første det står færdigt, bliver Odense "hjem" for Facebook, sagde Niall McEntegart, som ikke lagde skjul på, at de store serverhaller er afgørende for den amerikanske gigant inden for sociale medier.

- Odense bliver en nøgle og en hjørnesten i vores globale infrastruktur, når brugere over hele verden deler deres videoer og billeder med venner og familie på Instagram, Whatsapp og Facebook - og med tiden bliver vi også meget mere aktive og synlige i Odense, hvor vi vil være en aktiv aktør, sagde han.

Det startede dog ikke i Odeon, da den irske datacenterchef hurtigt forlod Odeon efter sine 10 minutter på scenen.

Fyens Stiftstidende har efterfølgende spurgt Facebook, om det er muligt at uddybe nyhederne fra McEntegart men indtil videre uden held.

Facebookchef et år efter: Flere hundrede bygger på datacenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce