Facebook-model skal kopieres på store byggerier

Gez Carr fik fynske Irina Meskovic, som oprindeligt stammer fra Bosnien, som ny kollega i Mace i juli sidste år. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Facebook-model skal kopieres på store byggerier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

104 ledige fra Odense Kommune har fået job på byggeriet af Facebooks datacenter. Hovedentreprenøren Mace og firmaerne på pladsen, de ledige og kommunen er begejstrede for resultatet, og modellen skal bruges på fremtidige store byggeprojekter, lyder det fra Odense Kommune.

- Da jeg søgte jobbet i første omgang, sagde Mace, at de ville gemme mit cv til senere. Og normalt ved man godt, hvad det betyder, men så blev jeg indkaldt til samtale.

27-årige Irina Meskovic, som oprindeligt stammer fra Bosnien, men bor i Odense, smiler, mens hun fortæller, hvordan den samtale i juni sidste år førte til fast job og det skrivebord, hun sidder ved.

Bordet står centralt i den containerby i to etager, som udgør hjertet og administrationsbygningen på Fyns største byggeplads i Tietgenbyen. På den halve million kvadratmeter store byggegrund opfører Facebook sit kommende danske datacenter med den britiske entrepenørmastodont Mace i spidsen.

I øjeblikket arbejder flere end 1200 personer på pladsen, hvor de to enorme datahaller skyder planmæssigt frem mod aflevering til Facebook, der forventer at tænde for serverne i 2020. De ansatte og underleverandørerne kommer fra Fyn og resten af Europa.

104 af de ansatte er ledige fra Odense Kommune, der ligesom Irina kommet i job på pladsen gennem et samarbejde mellem kommunen og Mace, som blev skudt i gang tidligt i byggefasen. Et samarbejde som fremover skal kopieres til lignende store projekter, lyder det fra Odense Kommune.

Kommunal ambassadør på pladsen

Da Facebook, Mace og Odense Kommune i marts 2017 inviterede til "byggemøde" på Odense Rådhus var meldingen klar. Både bygherre, entreprenør og kommune ville have lokale virksomheder og ansatte med på opgaven. Og der skulle skabes rigtige job til ledige fynboer, lød det.

- Allerede før, vi havde det møde, fik vi de første ansøgninger og cv tilsendt fra folk, som gerne ville med på opgaven. Så vi gik sammen med kommunen for at sikre en vej ind for ansøgere, siger Gez Carr, som er ansvarlig for rekruttering og personale på byggeriet for Mace.

- Vi ville skabe rigtige job. Vores erfaring med jobtræning er ikke god. Folk går mere helhjertet og entusiastisk til opgaven, hvis de ved, det er et rigtig job, siger Gez Carr.

Samarbejdet med kommunen betød, at Odense udstationerede en medarbejder fra Virksomhed og Arbejskraft, kommunens virksomhedsservice, der hjælper virksomheder med at finde arbejdskraft, direkte på pladsen hos Mace. Maria Mardfeldt fra beskæftigelsesforvaltningen fik jobbet som employment manager hos Mace. Opgaven lød på at sikre den bedst mulige kontakt mellem Mace, kommunen og de underleverandører, hvor mange af de ledige skulle i job.

- Jeg har været bindeled mellem mine kollegaer på jobcentret (Virksomhed og Arbejdskraft, red.), Mace og de underleverandører, som er herude. Når en underleverandør har efterspurgt en person til et job, har jeg med hjælp fra mine kollegaer eller mit netværk fundet og screenet kandidater, som er sendt videre til virksomheden, siger Maria Mardfeldt.

Imponerende resultat

Hendes chef fra Virksomhed og Arbejdskraft, Lars Povlsen Jensen, er så begejstret for modellen med en kommunal ambassadør direkte på pladsen, at han agter at kopiere den, hvis det er muligt.

- Vi fik en direkte kontakt på pladsen, og resultatet er så imponerende, at vi har besluttet at gøre noget tilsvarende på større byggeprojekter fremover. Det er ikke hver dag, at et samarbejde med en enkelt virksomhed skaber job til 100 ledige på et år, siger han.

Hovedentreprenør Mace har erfaring med den form for samarbejder med lokale myndigheder, men Gez Carr er alligevel positivt overrasket over resultatet i Odense. Han har tidligere arbejdet på andre store projekter for Mace - bl.a. i London hvor man på det kæmpemæssige projekt skyskraberen Shard fik 45 ledige i job om året.

- Det var altså midt i London, hvor arbejdsløsheden er meget højere end her. Så jeg troede nok, at det var lidt optimistisk at tro, vi kunne gøre det her i Odense også. Jeg forventede, at vi kunne nå det halve, siger han i dag.

Han tog fejl, og siden marts sidste år er der skabt 104 job til ledige. Carr tilskriver ikke mindst den kommunale ambassadør Maria Mardfeldt en stor del af æren.

- Vores underleverandører har fået stor tillid til Maria, fordi hun har leveret kandidater, som kan klare opgaven på en byggeplads, hvor det går meget hurtigt og der bliver stillet store krav, siger han.

Facebook-model skal kopieres på store byggerier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce