Få nye arbejdspladser på Fyn


Få nye arbejdspladser på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KONJUNKTURER: Arbejdsstyrken skrumper år for år

Det kniber gevaldigt med udviklingen af nye jobmuligheder på Fyn - blot 3000 nye arbejdspladser er det blevet til på 10 år.

Hvis Fyn havde udviklet sig som resten af landet, ville der være skabt yderligere 8000 job.

Det fremgår af en helt ny analyse udarbejdet for det fynske arbejdsmarkedsråd.

Mens der fra 1994 til 1999 blev skabt 11.000 arbejdspladser på øen, er det især i de seneste par år gået stejlt ned ad bakke - sammenlagt 8000 job er forsvundet i 2002 og 2003.

Den helt afgørende grund til, at Fyn halter efter resten af landet, er, at industri- og håndværksbranchen samt landbruget mister terræn, og det er en udvikling, der vil fortsætte de kommende år, forudser analysen.

Fyn har forholdsvis mange arbejdspladser inden for de tre faggrupper, ligesom der er en overvægt af job inden for bygge og anlæg og offentlig service.

Den fynske jordbrugssektor har de seneste 10 år oplevet et fald på 23 procent i antallet af arbejdspladser og håndværk og industrisektoren et fald på 13 procent.

Samlet set vil der frem til 2007 ikke i større omfang blive skabt flere job på øen til trods for, at opsvinget tilsyneladende er lige om hjørnet, og til trods for, at der skabes nye arbejdspladser inden for det offentlige og private serviceerhverv.

Mindre arbejdstyrke

Alligevel forventes ledigheden at falde på Fyn. Den var sidste år på 7,3 procent mod et landsgennemsnit på 6,2 procent.

Ifølge en prognose vil ledigheden falde fra 17.151 til 15.300 ledige fynboer fra 2003 til 2007.

I dag er det kun halvdelen af fynboerne, der er på arbejdsmarkedet, og i de kommende år bliver arbejdsstyrken endnu mindre. Antallet af fynboer mellem 60 og 66 stiger med 6000 personer frem til 2007, hvorimod antallet mellem 20 og 40 år falder med 7000 personer.

Fyn har i forvejen en højere andel af 40-60 årige end resten af Danmark, og en lavere frekvens af befolkningen, der er på arbejdsmarkedet - og det er især kvinderne, der vælger at forlade arbejdsmarkedet før tid

Hvis Fyn fulgte resten af landet ville 7000 flere fynboer gå på arbejde hver dag.

Den fynske befolkning ventes ifølge analysen at vokse med 1129 personer de kommende tre år, men antallet af fynboer i den erhvervsaktive alder ventes kun at stige med 225 personer - altså et relativt fald i den allerede lille arbejdsstyrke.

Flaskehals

Analysen påpeger, at Fyn har forholdsvis flere faglærte og forholdsvis færre med en videregående uddannelse end resten af Danmark. Manglen på højtuddannet arbejdskraft er et længe erkendt problem, men i forhold til tidligere vokser antallet af fynboer med et stadigt højere uddannelsesniveau markant i disse år, fastslår rapporten.

Netop den forholdsvis lille arbejdsstyrke på Fyn er en af de flaskehalse, der kan forhindre, at Fyn får fuldt udbytte af den økonomiske vækst. Derfor er det vigtigt at udbygge og fastholde arbejdsstyrken, pointerer analysen.

Det er nødvendigt med en særlig indsats imod de ufaglærte og lavt uddannede, som i de kommende år er udsat for truslen om ledighed på grund af outsourcing og globaliseringens øvrige effekter, ligesom opkvalificering og uddannelse af arbejdskraften er et must.

De anbefalinger skal ses i lyset af, at 75 procent af de fynske virksomheder har under fem ansatte, og kun tre procent har mere end 100 beskæftigede.

Få nye arbejdspladser på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce