Få fynske sager om billig østeuropæisk arbejdskraft


Få fynske sager om billig østeuropæisk arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

REGLER: Det kan betale sig at hyre polakker - selv med SiD-overenskomst
Fyn er tilsyneladende ikke noget smørhul for østeuropæiske håndværkere.

Ud af 40 verserende sager i Træ-, Industri og Byg (TIB) er ikke en eneste hjemmehørende på Fyn, beretter det seneste nummer af TIB's fagblad.

Hos SiD har man i øjeblikket blot en enkelt sag, hvor der ikke er indgået overenskomst, mens man fornylig har indgået overenskomst med et par polakker, der står for ned-rivningsarbejdet på en land-ejendom i Brændekilde.

Den verserende sag er med en odenseansk restaurations-ejer, som får bygget nyt hus i Munkebo.

Fem polakker har allerede støbt fundamentet, men SiD i Munkebo nåede ikke at få tegnet overenskomst med polakkerne, inden de rejste ud af landet.

Ifølge aktivitetskonsulent Kurt Hedemand fra SiD fik de fem polakker 15 euro i timen, mens SiD som minimum forlanger 18 euro.

Siden er en polsk murermester for godt 14 dage siden dukket op på grunden, og ham forhandler SiD Nord-østfyn nu med for at indgå en overenskomst.

Arme- og benfirmaer

Det kan blive et problem, når han er selvstændig, men SiD frygter, at han får følgeskab af andre "selvstændige" kolleger - de såkaldte "arme og benfirmaer" - som består af én mand og reelt er lønmodtagere.

Østeuropæiske lønmodtagere fra de nye EU-lande har siden 1. maj kunnet tage arbejde i Danmark, hvis de blot har gyldig arbejdstilladelse og i øvrigt er beskæftiget under samme arbejds- og lønvilkår som dansk arbejdskraft.

Kurt Hedemand mener, at de få fynske sager måske skyldes, at SiD hele tiden har været på pletten.

- I bund og grund var det måske TIB, der burde have ordnet sagen i Brændekilde, men vi har nu tegnet overenskomst med de to polakker. Vi kan ikke blande os i deres fe-riepenge og pension i Polen, men de pågældende er blevet optaget som SiD-medlemmer. Deres mester kommer så til at betale deres kontingent, siger Kurt Hedemand.

Til trods for at polakkerne arbejder til overenskomstmæssig løn, kan det stadig betale sig at hyre dem til nedbrydningsarbejdet.

Ifølge Christian Gram, der får renoveret den gamle land-ejendom i Brændekilde, er udgiften cirka det halve.

- De 18 euro er inklusive feriepenge og pension, og man skal ikke betale pension, hvis de er i Danmark under tre måneder, siger Christian Gram.

Resten af ombygningen - det vil sige VVS, tømrer- og murerarbejde - udføres af fynsk arbejdskraft.

Ifølge Christian Gram henvendte polakkerne sig selv til ham for at høre, om der var arbejde at få.

- Jeg var på forhånd opmærksom på, at en del har brændt sig ved at hyre østeuropæisk arbejdskraft. Jeg tog derfor selv kontakt til Politiet, Udlændingestyrelsen, Statsamtet, ToldSkat og Odense Kommune. Da alle formalia var på plads, dukkede SiD op, og så lavede vi en overenskomst for arbejdspladsen, så der var rene linjer, siger Christian Gram.

SiD Odense Gartnere har tidligere indgået overenskomst med 20 polakker ansat hos det hollandske firma JobServer, der havde formidlet arbejde til polakkerne hos gartnerierne PKM og Danflora. Det skete i maj måned.

I starten af juli blev fem li-tauiske håndværkere, der arbejdede på en villa i Næsbyhoved-Broby, anholdt og udvist, fordi de arbejdede uden arbejdstilladelse.

Få fynske sager om billig østeuropæisk arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce