FN: Afghanistan risikerer at blive en narkostat


FN: Afghanistan risikerer at blive en narkostat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Produktion og smugling af narkotika tager til i Afghanistan.

Afghanistan risikerer at udvikle sig til en "fuldstændig narkostat", hvis der ikke sættes ind internationalt og skabes alternative job til landets indbyggere, oplyser FN.

Jurij Fedotov, som leder FN's Kontor til bekæmpelse af Narkotika og Kriminalitet (Unodc), tegner et meget dystert billede af Afghanistans narkotikaproblemer forud for tilbagetrækningen af de Nato-ledede kampstyrker næste år.

Han siger, at disse styrkers tilstedeværelse for øjeblikket genererer omkring en tredjedel af alle investeringer og job i Afghanistan.

- Det tomrum, der opstår ved tilbagetrækningen, vil forværre udviklingen i landet, siger han.

En oversigt fra Unodc, der offentliggøres senere i denne måned, viser, at dyrkning af opiumsvalmuer og produktion af opium er steget i forhold til 2012. Afghanistan er i forvejen verdens største producent af opium, som heroin fremstilles af.

Narkotikaen finansierer Talibans oprør.

- Det er et meget alvorligt tilbageslag, og vi må se det som en advarsel, siger Fedotov og understreger, at bestræbelserne på at vende udviklingen må fordobles.

Eksperter siger, at den afghanske regering vil få brug for hjælp til at bekæmpe opiumsdyrkningen, når de udenlandske styrker trækkes hjem, hvorved mange afghanere mister indtægtsmuligheder.

- Det er også en udvikling, som gøder jorden for korruption og andre former for organiseret kriminalitet på tværs af grænserne. Det er udfordringer på mange niveauer, siger Fedotov og tilføjer:

- Uden international støtte og uden meningsfuld bistand så vil Afghanistan kunne udvikle sig til et rent narkotika-land.

I dag er store områder i Afghanistan under Talibans kontro. Det er Nato's plan at fortsætte trænings- og rådgivningsvirksomhed efter 2014, men der foreligger ingen detaljerede planer eller oplysninger om antallet af soldater.

Fedotov siger, at der eksisterer politisk vilje i landet til at bekæmpe narkotikakriminalitet, men på trods af flere anholdelser af smuglere, flere beslaglæggelser af stoffer og omlægning af landbrug så er udviklingen ikke blevet vendt.

- Afghanske bønder må have bedre infrastruktur og nye markeder for legale afgrøder. Landet må have en alternativ økonomi, siger han.

FN: Afghanistan risikerer at blive en narkostat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce