FAKTA: Uvis skæbne for Connies CO2-redningsplan


FAKTA: Uvis skæbne for Connies CO2-redningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med parlamentets nej til klimakommissærens CO2-redningsplan ser prisen for en kvote ud til at forblive lav.

EU-Parlamentet har tirsdag forkastet klimakommissær Connie Hedegaards forslag om at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen.

Dermed bliver forslaget sendt tilbage til parlamentets miljøudvalg, der kan komme med ændringsforslag, som parlamentet i givet fald kan stemme om på ny.

Med parlamentets nej ser prisen ud til at forblive på omkring fire euro.

Umiddelbart efter tirsdagens afstemning blev CO-kvoteprisen ifølge European Voice dog sendt på sin hidtil største rutsjetur, da den faldt med hele 45 procent til et nyt rekordlavt niveau på 2,63 euro.

Her kan du se, hvad det nu foreløbig nedstemte forslag går ud på:

* Selve EU's kvotesystem går ud på, at virksomheder kan købe CO2-kvoter, der giver dem ret til at forurene.

* Jo mindre CO2 en virksomhed udleder, desto mindre kvoter har den tilsvarende brug for at købe. Systemet går også under navnet Emission Trading System, ETS-systemet.

* Blandt andet på grund af den økonomiske krise er efterspørgslen lav, og derfor er gennemsnitsprisen på at udlede et ton CO2 i dag på knap fire euro. Da systemet blev etableret i 2005, var den politiske forventning en gennemsnitspris på 30 euro.

* Kvotesystemet, der i dag er verdens største af sin art, blev etableret for at gøre det mere fordelagtigt at bruge alternative energiformer i stedet for kul. Men den lave gennemsnitspris øger incitamentet for at bruge kul frem for alternativ energi.

* Derfor gik kommissionens forslag ud på at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af handlen og indsætte dem igen, når markedskræfterne havde drevet priserne i vejret. Den manøvre går under betegnelsen backloading.

* Der er ikke et endeligt tal for, hvor mange kvoter der er. Kommissionen sætter årligt to milliarder nye forureningskvoter til salg. Frem mod 2020 er det tal dalende.

* I 2011 blev der i alt handlet seks milliarder kvoter på hele markedet. Kvoterne blev solgt til en total værdi af 77 milliarder euro (omkring 573 milliarder kroner).

(Kilde: EU-Kommissionen)

FAKTA: Uvis skæbne for Connies CO2-redningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce