FAKTA: Se hvad EU vil kræve af bankerne


FAKTA: Se hvad EU vil kræve af bankerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU's banker skal blandt andet sørge for at have penge nok til at kunne klare en periode med 30 dages stress.

EU's kapitalkravsdirektiv - også kendt som CRD IV - er et af EU's mest komplicerede stykker lovgivning, der har været igennem flere runder hårde og sommetider natlige forhandlinger. Blandt andet under det danske EU-formandskab sidste år.

Europarlamentet har tirsdag givet endelig opbakning til aftalen med medlemslandene.

* CRD IV er den EU-lovgivning, der skal til, for at EU formelt kan leve op til det nye internationale regelsæt for kapitalkrav til banker - kendt som Basel III.

* Centralt er, at alle 8000 europæiske banker for bedre at kunne absorbere tab og modstå kriser skal opfylde nye minimumkrav for mængden og typen af deres kapital.

* Såkaldt systemisk vigtige finansielle institutioner, der vurderes at spille en særlig rolle i samfundsøkonomien, kan pålægges permanent højere kapitalkrav, så de er ekstra modstandsdygtige.

* De enkelte lande kan - inden for nøjere angivne rammer - vælge at stille ekstra skrappe kapitalkrav til deres banker - enkeltvis eller som gruppe.

* Et nyt likviditetskrav kræver, at finansinstitutter har tilstrækkelig likviditet til at dække deres betalingsbehov over en stresset periode på 30 dage.

* Likvide aktiver defineres på baggrund af objektive kriterier. Ifølge dansk tolkning betyder det, at danske realkreditobligationer kan regnes som solide papirer, ligesom danske rentetilpasningslån er beskyttet.

* Styrkede krav til god selskabsledelse, blandt andet med nye begrænsninger for, hvor mange bestyrelsesposter man kan have i forskellige finansinstitutter på samme tid.

* En ny "whistle blower" ordning skal gøre det muligt for ansatte anonymt at melde overtrædelser til tilsynsmyndighederne.

* Bankansattes bonus kan som udgangspunkt højst være på samme niveau som årslønnen - dog op til 200 procent, hvis virksomhedens generalforsamling siger ja. Lande kan sætte et lavere loft - som Danmarks på 50 procent.

* Alle banker skal aflægge rapport om, hvor mange ansatte og hvor stor en omsætning de har i filialer og datterselskaber i udlandet. Systemiske banker skal desuden oplyse EU-Kommissionen om overskud, betalt skat og offentlig støtte i udlandet.

* De nye regler skal gælde fra 1. januar 2014. Dog skal loftet for bankansattes bonusser ikke gælde bonusser udbetalt i 2014, men først for bonusser udbetalt i 2015 for arbejde udført i 2014.

Kilde: Irlands EU-formandskab og notat fra Erhvervs- og Vækstministeriet i samarbejde med Økonomi- og Indenrigsministeriet.

FAKTA: Se hvad EU vil kræve af bankerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce