FAKTA: EU holder øje med grundlæggende rettigheder


FAKTA: EU holder øje med grundlæggende rettigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU kan i yderste konsekvens fratage medlemslande stemmeret i ministerrådet, der svigter retsstatsprincipper.

EU-Kommissionen har onsdag indledt en undersøgelse af, om en række nylige lovændringer i Polen overholder retsstatens principper.

EU 's bekymring er opstået efter markante ændringer i landets medielov og forfatningsdomstol.

Det er første gang, kommissionen benytter sig af det instrumenter, der blev indført i marts 2014, for at sikre sig mod systemiske trusler mod retsstaten i de 28 medlemslandene.

* Det kan ske i tre skridt:

* Første skridt: Kommissionen indleder en undersøgelse af forholdene og vurderer, om der er klare tegn på brud på de grundlæggende principper for retsstater. Hvis bekymringen holder stik, tager EU-Kommissionen initiativ til dialog med medlemsstaten.

* Andet skridt: Hvis Kommissionen og medlemslandet ikke kan nå til enighed, kan kommissionen give det pågældende land en tidsfrist for, hvornår der skal rettes op på kritikpunkterne.

* Tredje skridt: EU-Kommissionen overvåger situationen i medlemslandet. Hvis problemerne ikke løses inden for den givne tidsfrist, kan EU-systemet gribe til den såkaldte "Artikel 7 procedure".

* Artiklel 7 indebærer, at medlemsstaten ved alvorlige og vedholdende brud på retsstatens principper i yderste konsekvens kan fratages sin stemmeret i ministerrådet - det der også bliver kaldt "atombomben".

Artikel 7-proceduren rummer yderligere en række omstændelige skridt, hvoraf nogle kræver fuld enighed mellem de øvrige 27 EU-lande samt godkendelse i EU-Parlamentet. Den har aldrig været anvendt.

Kilder: Ritzau, EU-Kommissionen

FAKTA: EU holder øje med grundlæggende rettigheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce