• Energiselskabets direktør Knud Steen Larsen og formanden, Steen Dahlstrøm, har kørt et tæt parløb om investeringer, som har kostet Ewii dyrt, mener tidligere bestyrelsesmedlem.
  • Middelfart-borgmesteren afviser kritikken.

Bestyrelsesformanden i energikoncernen Ewii, Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm (S), har i mere end 10 år kørt et så tæt parløb med selskabets afskedigede direktør, at han bærer et betydeligt ansvar for en række investeringer, som er slået fejl.

Sådan lyder det fra tidligere bestyrelsesmedlem Jens Pilgaard, som nu står frem og fortæller til Finans, hvordan der i Ewii er truffet beslutninger, som har kostet el-, vand- og varmekunderne i Trekantområdet en formue.

Jens Pilgaard, der arbejder som virksomhedskonsulent og sad i bestyrelsen i Ewii indtil 2014, indkaldte efter eget udsagn til flere ekstraordinære bestyrelsesmøder for at stoppe investeringerne, som han mente var fejlsatsninger.

Det drejede sig blandt andet om satsningen på en trehjulet elscooter, brændselsceller, telemedicin og et solcelleeventyr i Afrika projekter, som har kostet Ewii et trecifret millionbeløb, fordi ingen af dem er blevet kommercielle succeser.

- Havde vi stoppet disse vanvittige projekter, var Ewiis egenkapital over en milliard kroner større i dag, siger han til Finans og tilføjer, at pengene i stedet kunne være brugt til at sænke prisen på el, vand og varme.

Dahlstrøm: Stort set enighed i 15 år

Den forhenværende administrerende direktør Knud Steen Larsen og bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm kørte ifølge Pilgaard deres eget show.

Ifølge Jens Pilgaard holdt de formøder og afstemte alle store beslutninger, inden de blev præsenteret for resten af bestyrelsen, heriblandt virksomhedsopkøb langt væk fra kerneforretningen.

Bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm afviser beskyldningerne om, at han skulle have kørt et tæt parløb med Knud Steen Larsen uden om den øvrige bestyrelse.

- Vi har i bestyrelsen stort set været enige i 15 år. Så har der været sejre og succeser, og så er der også indimellem, når man driver forretning, tab, siger Dahlstrøm, som afviser, at beslutningerne var klappet af på forhånd.

Alene i de seneste ti år har Ewii tabt mere end 700 millioner kroner på fiberbredbånd, og dertil kommer trecifrede milliontab på udviklingsprojekter.

- Giv Dahlstrøm et mistillidsvotum

Professor i ledelse og strategi på CBS Flemming Poulfelt mener, at det er helt galt at drive en virksomhed på den måde, som Jens Pilgaard beskriver.

- Hvis man klapper alt af mellem direktøren og bestyrelsesformanden, så er der jo nærmest ingen grund til, at man har en bestyrelse, siger Flemming Poulfelt til Finans.

Jens Pilgaard opfordrer direkte repræsentantskabet, der er den selvejende virksomheds øverste myndighed, til at tage et opgør med formanden.

- Jeg mener, at repræsentantskabet bør indkalde til et ekstraordinært møde og give Steen Dahlstrøm et mistillidsvotum, vælge en ny formand og få lagt en ny strategi, hvor man går tilbage til vand, varme og el. Det er man faktisk dygtig til. Men der er ikke meget sjov ved det, for så behøver man ikke store sponsorater, siger han.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Betalte forbrugerne for Ewii-direktørens dyre vine? Kritikere vil have ekstern revisor på sagen

Betalte forbrugerne for Ewii-direktørens dyre vine? Kritikere vil have ekstern revisor på sagen

Drøftes af byråd: Skal Ewii-stemmesedler kasseres?

Drøftes af byråd: Skal Ewii-stemmesedler kasseres?

3
Solgte familiefirma til Ewii: Nu er næsten alle ansatte rejst og solidt plus vendt til minus

Solgte familiefirma til Ewii: Nu er næsten alle ansatte rejst og solidt plus vendt til minus