Europæisk banktilsyn endelig på plads


Europæisk banktilsyn endelig på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tysk ønske om traktatændring udskudt til senere - nu er banktilsynet godkendt til at fungere fra juli 2014.

EU's 27 medlemslande har torsdag aften givet deres endelige godkendelse til, at det nye fælleseuropæiske banktilsyn kan begynde at arbejde fra juli 2014.

Det irske EU-formandskab oplyser i en pressemeddelelse, at EU-landenes ambassadører i Bruxelles har godkendt den politiske aftale, der blev indgået på økonomi- og finansministrenes møde i Dublin i weekenden.

- Aftalen om det fælles banktilsyn er et stort skridt mod bankunionen. Det kommer på et vigtigt tidspunkt for Europa, siger den irske finansminister, Michael Noonan.

- Vi må nu holde fast i det momentum for at gøre fremskridt med de næste byggesten: Fælles bankafvikling og indskydergarantier, siger Noonan og lover som forhandlingsleder, at han "vil gøre, hvad jeg kan" for at drive arbejdet videre.

Aftalen om banktilsynet, der skal holde øje med især eurolandenes største banker, var egentlig faldet politisk på plads allerede for en måned siden, da den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, præsenterede nye indvendinger.

Banktilsynet, som også er åbent for deltagelse fra Danmark og andre lande uden euro, kommer rent formelt til at være underlagt eurolandenes centralbank, ECB.

Schäuble er bekymret for, at tilsynet kan underminere ECB's uafhængighed, og han mener, at den kun kan garanteres ved at ændre i EU-traktaten.

Kompromisset fra ministermødet i Dublin blev, at Tyskland går med til at etablere banktilsynet nu. Mens de øvrige lande har lovet, at man ser på spørgsmålet om traktatændringer senere.

Det næste hovedelement i EU's bankunion er et fælles system for afvikling af banker, som EU-Kommissionen ventes at komme med et forslag til til sommer.

En tidligere idé om også at indføre en fælleseuropæisk indskydergaranti er taget af bordet. Men der arbejdes med at harmonisere de enkelte landes eksisterende garantiordninger.

Den danske regering har endnu ikke taget stilling til, om den vil anbefale, at Danmark er med i det fælles banktilsyn.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) gentog i weekenden, at hun vil kende rammerne for en fælles afviklingsmekanisme, før hun tager stilling.

Europæisk banktilsyn endelig på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce