Europa vil ikke opgive IMF-toppost


Europa vil ikke opgive IMF-toppost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Europa vil danne fælles front for at finde en ny IMF-chef. Men endnu er der ingen officiel kandidat.

EU-landene skal samle sig om en fælles kandidat for at sikre, at det også fortsat er en europæer, der står i spidsen for Den Internationale Valutafond (IMF).

Sådan lyder opfordringen fra flere europæiske toppolitikere, efter at Dominique Strauss-Kahns opsigelse har pustet liv i en global magtkamp om chefposten.

- Jeg er af den opfattelse, at vi skal foreslå en europæisk kandidat, siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som endnu ikke vil komme med konkrete forslag.

Den tyske forbundskansler erkender, at udviklingslande og vækstøkonomier på længere sigt har god grund til at kræve et opgør med den hidtidige praksis, hvor Europa og USA har fordelt chefposterne i IMF og Verdensbanken mellem sig.

- Men i den nuværende situation, i lyset af vores betydelige problemer med euroen, hvor IMF er stærkt involveret, taler det for at gøre det muligt at foreslå en europæisk kandidat, fastslår Merkel ifølge det tyske nyhedsbureau, dpa.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, melder ligeledes klart ud, at det bør være en europæer, der efterfølger Strauss-Kahn.

- Det er kun naturligt, at EU's medlemslande, som den største bidragyder til fonden, samler sig om en stærk, kompetent kandidat, siger Barrosos talskvinde, Pia Ahrenkilde Hansen.

Også Frankrigs finansminister, Christine Lagarde, der selv er nævnt som en oplgat kandidat til posten, understreger behovet for, at Europa samler sig om én kandidat.

- Enhver kandidat, hvem end det bliver, bør støttes af et samlet Europa, siger Christine Lagarde ifølge Reuters.

Lagarde nægter at svare på, om hun selv er interesseret i posten.

Ud over den franske finansminister er også den tidligere tyske centralbankchef, Axel Weber, og den tidligere britiske premierminister, Gordon Brown, bragt i spil til posten.

Det er dog usikkert, om Labour-manden Brown kan få støtte fra sin konservative efterfølger, David Cameron.

Europa vil ikke opgive IMF-toppost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce