Euroministre skal håndtere nyt cypriotisk kaos


Euroministre skal håndtere nyt cypriotisk kaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eurolande søger politisk enighed om redning for Cypern med en næsten fordoblet regning til cyprioterne selv.

De seneste ugers kaotiske forhold omkring den økonomiske redningsplan for et af eurozonens mindste lande og mindste økonomier, Cypern, ser ud til at fortsætte.

Der er lagt op til, at økonomi- og finansministrene fra de 17 eurolande fredag formiddag på deres uformelle møde i Dublin skal give politisk godkendelse til den tekniske del af den redningsplan, de skitserede under store sværdslag for små tre uger siden.

Men umiddelbart forud for mødet er det kommet frem, at den regning, Cypern selv forventes at betale, nu bliver på næsten 13 milliarder euro (97 milliarder kroner).

Det er næsten en fordobling i forhold til de syv milliarder euro, der hidtil har været talt om. Cyperns medfinansiering er en betingelse for, at EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond vil bidrage med 10 milliarder euro.

Af mødets forberedende dokumenter fremgår blandt andet, at Cypern venter at finde yderligere 400 millioner euro ved at sælge hovedparten af sine guldreserver. Men der mangler stadig mange milliarder.

Ministrene har været meget fåmælte på vej ind til mødet, der bliver holdt i EU-formandslandet Irlands hovedstad, Dublin.

Men to af de toneangivende deltagere - Hollands finansminister, Jeroen Dijsselbloem, der leder eurogruppen, og den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble - udtrykker begge forventning om, at ministrene enes om Cypern.

En højtstående EU-embedsmand, der har været central i forberedelsen af redningsplanen, har forud for mødet i Dublin erkendt, at der nok også bliver brug for en del selvransagelse blandt ministrene.

Forløbet, hvor man blandt andet måtte omgøre en central del af aftalen efter voldsomme protester på Cypern og en total afvisning fra Cyperns parlament, har skabt ny usikkerhed om eurozonen og eurogruppeleder Dijsselbloem.

Ud over Cypern skal eurogruppen fredag formiddag blandt andet også diskutere en mulig forlængelse af løbetiden for de eksisterende lån til Portugal og Irland.

Efter frokost slutter økonomi- og finansministrene fra de øvrige 10 EU-lande sig til. Fredag skal de blandt andet diskutere de næste skridt mod en bankunion, og lørdag handler det især om en styrket indsats mod skattely og skatteunddragere.

Den danske økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kan af private grunde kun deltage i mødets førstedag.

Euroministre skal håndtere nyt cypriotisk kaos

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce