Eskelund skyder på myndighederne


Eskelund skyder på myndighederne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DOM: Vi handlede i god tro, siger ejer - derfor skal man alligevel kende reglerne, lyder svar
Erling Lerche-Simonsen, den stærke mand i Eskelund A/S, indrømmer nu for første gang, at virksomheden har haft flere svin, end tilladelserne var til.

- Formelt set er der nok tale om en overtrædelse af vores tilladelse, men vi mener ikke, at overtrædelsen berettiger til at udelukke os fra en overgangs-ordning. Derfor går vi nu til domstolene for at prøve afgørelsen i retten, siger han til Landbrugsrådets hjemmeside.

Skal sagen behandles ved domstolene, får det højst sandsynligt opsættende virkning. Der kan derfor gå lang tid, før dommen reelt bliver effektueret, forudsat altså at Erling Lerche-Simonsen taber sagen.

Erling Lerche-Simonsen mener ifølge Landbrugsrådet, at myndighederne bærer en stor del af skylden:

- Der har løbende været store effektivitetsstigninger, som myndighederne har accepteret, uden at vi nogensinde har fået en påtale. Derfor står vi meget uforstående over for denne afgørelse, siger han.

Overgangsordning

Sagen handler - som vi også skrev i går - om betingelserne for at være på en særlig overgangsordning. Her får landmænd med store bedrifter 20 år til at tilpasse sig gældende regler - forudsat man ikke bryder de betingelser, der er stillet op.

Effektivisering af dyreholdet må højst løbe op i 25 ekstra dyreenheder om året, og der skal søges om dispensation ved mindre udvidelser.

Bryder man reglerne, falder man ud af overgangs-ordningen.

Ordningen trådte i kraft i august 1999, og Jordbrugskommissionens tal viser, at Eskelund udvidede med i alt 1551 dyreenheder fra 1999/2000 til 1. august 2003, hvor produktionen var på sit højeste - altså mere end 20 gange det tilladte.

Nu kommer konsekvensen - Eskelund ryger ud af overgangsordningen og skal pludselig tilpasse sig gældende regler.

Hverken Eskelunds ejere eller bestyrelsen i selskabet har tilsyneladende været klar over konsekvenserne.

Også landbrugsrådgiverne er tilsyneladende overraskede. Svineavlskonsulent Jan B. Olsen fra LandboFyn siger:

- Det er en urimelig sanktion, når han nu har erkendt, at han har haft for mange dyr. Folk, der kører for stærkt, bliver jo heller ikke dømt til kun at køre 50 km/t fremover, siger han.

- Men hvorfor har Eskelund ikke rådført sig med nogle, som kendte reglerne bedre?

- Det kan man selvfølgelig sige ibagklogskabens ulidelig klare lys. Omvendt har Jordbrugskommissionen i 2000 godkendt, at Eskelund købte en ny ejendom. Det burde de ikke have gjort, hvis reglerne var overtrådt, siger Jan B. Olsen, som har været konsulent for Eskelund, da sagen kørte i Jordbrugskommissionen.

Eget ansvar

Landinspektør Casper Sørensen fra Jordbrugskommissionen gør det imidlertid klart, at det er landmændenes eget ansvar at kende loven.

- Der har fundet en betydelig udvidelse sted i strid med reglerne. Selv hvis man har handlet i god tro, fritager det ikke en fra at kende reglerne og søge dispensation, siger han.

Inden for dansk landbrug er der delte reaktioner på dommen fra Jordbrugskommissionen. Landbrugsrådets præsident Peter Gæmelke kalder den "økonomisk voldtægt" og vil forsøge at få reglerne ændret.

- Det ville have været en rimelig sanktion, hvis Eskelund skulle skære bedriften ned med 20 procent og bringe den tilbage til den størrelse, den havde i 1999, de den nye lov trådte i kraft, lyder det fra Gæmelke.

Omvendt mener Lindhardt Nielsen, formand for Landsudvalget for Svin, at landmændene må følge gældende lovgivning, selv om man synes, loven er forkert:

- Så længe loven er der, så gælder dens regler og sanktioner. Vi skal rette ind efter dem. Jeg tager skarp afstand fra enhver form for ulovlig overproduktion, siger han til Politiken.

Eskelund skyder på myndighederne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce