Arveafgiften gør det svært for familieejede virksomheder at sikre danske arbejdspladser, vurderer direktør.

Hvis man sløjfer arveafgiften ved generationsskifte i familieejede virksomheder, kan det mindske risikoen for, at danske virksomheder flyttes ud af Danmark. Dermed sikres danske arbejdspladser.

Sådan lyder vurderingen fra direktøren i konsulentfirmaet Ernst og Young, Niels Josephsen, der nu melder sig på banen i debatten om vækstpakken.

- Vi vil gerne sikre os, at danske virksomheder skaber danske arbejdspladser, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Og jo mere gunstig vi kan gøre vilkårene for, at en virksomhed bliver skiftet fra en far til en søn, jo større sandsynlighed er der for, at man vil fortsætte med at have danske arbejdspladser.

Mandag eftermiddag mødte de borgerlige partier op i Finansministeriet for at forhandle om anden del af vækstpakken, som, de mener, bør indebære en afskaffelse af arveafgiften.

Niels Josephsen vurderer, at hvis de familieejede virksomheder ikke kan gå i arv, uden at arvtager skal sætte sig i gæld til op over begge ører for at betale afgiften eller dræne egenkapitalen, så er der en risiko for, at virksomheden sælges til en udenlandsk køber.

Og det er farligt for de danske arbejdspladser.

- Alt andet lige er der måske en større risiko for, at en udenlandsk køber vil flytte arbejdspladser til udlandet end en danskejet virksomhed, vurderer direktøren.

Derudover har man i Ernst & Young regnet sig frem til, at et generationsskifte i en familieejet virksomhed kan koste mellem 19 og 76 procent af dens egenkapital og dermed sænke dens investeringsevne.

Og ifølge Niels Josephsen er det kun godt, hvis der er penge til investeringer.

- Jo flere penge der kan blive stående i virksomheden, jo mere sandsynligt er det, at den vil investere i nye danske arbejdspladser eller nye danske produktionsanlæg.

- På den måde kommer det arbejderne til gavn, siger han.

Selvom Ernst & Young er en konsulentvirksomhed, mener Niels Josephsen ikke, at det er underligt, at de melder sig på banen og bakker op om de borgerlige partiers forslag.

- Ernst & Young arbejder for at forbedre vilkårene for entreprenører herhjemme. Og de her regler har stor betydning for de pågældende virksomheder, lyder det klart fra direktøren.