Enormt overskud på betalingsbalancen fortsætter op


Enormt overskud på betalingsbalancen fortsætter op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over det seneste år er overskuddet på betalingsbalancen nu vokset til 119 milliarder kroner. Det skyldes blandt andet en stagnerende dansk import.

15,4 milliarder.

Så mange kroner var der i overskud på betalingsbalancen i august, og det er rekordstort. Dermed er overskuddet steget med 3,2 milliarder kroner siden juli og med 2,7 milliarder kroner i forhold til august sidste år.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik onsdag.

Over det seneste år er overskuddet nu oppe på hele 119 milliarder kroner, og det er ifølge Nordea det største plus på betalingsbalancen i mere end 60 år.

Og selv om det store overskud er et tegn på, at den danske økonomi er konkurrencedygtig, så vidner det også om, at der fortsat er sygdomstegn for dansk økonomi.

Økonom: Det fortsætter ikke

- Det skyldes, at den stagnerende import vidner om en svag indenlandsk efterspørgsel i kølvandet på en lang periode uden vækst i dansk økonomi, vurderer Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, peger på, at overskuddet illustrerer, at danske virksomheder er i stand til at sælge varer og tjenester til høje priser på globale markeder.

- Det gør ikke, at vi kan tillade os at ignorere, at vi er et dyrt land at producere i, men det gør dog udfordringen med den svækkede konkurrenceevne mindre akut, siger økonomen i en kommentar.

Han tvivler dog på, at betalingsbalancen fremover vil fortsætte sin rekordkurs.

- Når vi kigger fremad, så er der grund til at forvente, at de store overskud på betalingsbalancen vil skrumpe en smule, da der forhåbentlig kommer mere gang i den indenlandske del af dansk økonomi, siger Steen Bocian.

Det stigende overskud i august skyldes blandt andet en stærk udvikling i olieeksporten, som steg med 50 procent.

Fakta
- Det gør ikke, at vi kan tillade os at ignorere, at vi er et dyrt land at producere i, men det gør dog udfordringen med den svækkede konkurrenceevne mindre akut.

Enormt overskud på betalingsbalancen fortsætter op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce