Enormt heldigt: Høsten i hus på 10 dage

Høsten er i hus hos Jens Henrik Andersen ved Bogense - og han er egentlig godt tilfreds med resultatet.
Foto: Nils Svalebøg

Enormt heldigt: Høsten i hus på 10 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det milde efterår sidste år gav mange bladlus. Det har ramt landmand
Jens Henrik Andersen, der ellers har haft en høst over middel.

For godt og vel to uger siden hev Jens Henrik Andersen og hans seks ansatte på Enghavegård i Smidstrup ved Bogense den sidste del af årets høst i hus, og mejetærskerne har været parkeret i et par uger efterhånden.

Selv om kubikmetervis af hvede og byg stadig ligger som små bjergformationer i laderne, er det småting i forhold til for bare et par dage siden, for hver dag henter DLG læs af landmandens udbytte.

Jens Henrik Andersen er sjette generation som landmand på gården i Smidstrup tæt ved Bogense, og selv om foråret har været koldt i år, er landmanden godt tilfreds med årets udbytte af hvede, byg og raps. Det eneste i hans planteavl, der har ligget under niveau, er rugen, der har været plaget af havrerødsot, en plantesygdom, der spredes af bladlus.

- Udbyttet har i gennemsnit været over middel for os, så vi har haft en god sæson, siger han.

Den nordfynske landmands mejetærskere har samlet set høstet på 550 hektar i år. De cirka 460 for ham selv og resten for naboer med mindre landbrug.

- Det er jo enormt heldigt, at vi så sent på sæsonen fik 10 gode dage i træk, hvor vi praktisk talt fik høstet alt, vi skulle.

At høsten kom i hus før september betyder også, at Jens Henrik Andersen ikke har haft de store omkostninger til tørringen af årets høst, og det er alt sammen noget, der kan mærkes på bundlinjen.

- Hvis prisen på hvede er 100-110 kroner pr. 100 kilo, så skal vi ikke have ret mange ekstra omkostninger, før det bliver en dårlig forretning, siger han.

Sidste år var Jens Henrik Andersen færdig med høsten på samme tid, som han begyndte i år, men alligevel har han nået at så raspen til næste år. De næste tre uger skal vinterhveden sås. Ideelt set skal hveden i jorden før den 25. september, men Jens Henrik Andersen regner med at så måneden ud.

Læs resten af historien i Fyens Stiftstidende fredag eller på mitfyn.dk

Enormt heldigt: Høsten i hus på 10 dage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce