Ekspert i ledelse mener, at der skal mere fokus på ledelse som disciplin. Det handler om at gøre de rigtige ting og ikke kun at gøre tingene rigtigt.

Er du manager eller leader?

Det er der nemlig forskel på, mener Thomas Skelbo, der er chefkonsulent og underviser i ledelse hos Dansk Industri.

Med det mener han, at management handler om at gøre tingene rigtigt, mens leadership handler om at gøre de rigtige ting.

Og der er en væsentlig forskel, siger han og forklarer det med et eksempel:

- En gruppe skal hugge sig gennem regnskoven. En manager vil gå foran gruppen og fortælle, hvad den skal gøre og hvordan. En leader vil kravle op i toppen af træet for at se, hvilken vej gruppen skal gå, og om den er på vej i den rigtige retning. Naturligvis er der også brug for, at lederen bruger tid i managerrollen, men jeg mener, der skal mere fokus på leadership og på ledelse som disciplin, siger Thomas Skelbo.

- I dag sker der typisk det, at man udnævner en dygtig medarbejder til leder. Hvis man ikke klæder lederen på til den nye rolle, sker der ofte det, at man mister specialisten og får en dårlig leder. Det kan være svært at slå igennem som leder, hvis man ikke er fagligt dygtigt, men man skal vide nok til at kunne stille de rigtige spørgsmål og skabe tillid hos sine medarbejdere. Hvis man som leder tror, man har alle svarene, begrænser man sin organisation. Man skal turde indrømme, at man ikke ved det hele, og det kan være svært.

Thomas Skelbo kender flere, som har været nødt til at gå fra specialist til leader.

Skal kunne lede på tværs

- Jeg kender til en ejer, som gik ned med stress, fordi han løb tør for tid. Han blev nødt til at lægge opgaver ud i organisationen og ansætte dygtige folk til at tage nogle af opgaverne. Der skete det, at arbejdsglæden steg, fordi medarbejderne fik mere ansvar, og ejeren fik tid til at være leader. Tid til at være strateg og tage mere langsigtede beslutninger, fortæller Thomas Skelbo.

Men det er ikke det eneste, der kommer til at gøre sig gældende for ledere i fremtiden. Fremtidens ledere skal også kunne favne bredt.

- Generationsledelse kommer til at fylde meget. På arbejdsmarkedet er der generationen, der har oplevet knapheden i samfundet og truslen fra den kolde krig, om at nu er det snart slut. De skal arbejde sammen med unge, der har et helt andet syn, fortæller Thomas Skelbo.

- Vi får en ny generation ud på arbejdsmarkedet, som er motiveret af andre ting. Tidligere var det godt at komme ind i en koncern og arbejde sig op, men i dag er det en høj grad af mening, der betyder noget. De digitalt indfødte er vant til likes, og de motiveres i mindre grad af løn, men i højere grad af anerkendelse og sparring. Man skal kunne skabe synergi på tværs af generationer, og der bliver brug for en ny slags ledere.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.

Mere om emnet

Se alle
1
Bedre for Ib Andresen: Overskud i fynsk metal-koncern blev fordoblet

Bedre for Ib Andresen: Overskud i fynsk metal-koncern blev fordoblet

Motivation af medarbejdere: Ib Andresen Industri har støvet værdier af

Motivation af medarbejdere: Ib Andresen Industri har støvet værdier af

Hellere skulderklap end bonus: Fællesskab styrker motivationen

Hellere skulderklap end bonus: Fællesskab styrker motivationen