Et hundrede hurtige Café-Stiften gæster fik et kig inden for hos Lindø port of Odense, da Fyens Stiftstidende inviterede på en guidet tur rundt på området. Dagen bød på både gensynsglæde og førstegangsbesøgende.
På en grå, regnvejrsvåd tirsdag fordeler et hundrede Café Stiften-gæster sig i to busser i Lindø port of Odense. Der småsnakkes i bussen om det våde vejr, mens gæsterne venter på, at turen går i gang. De skal nemlig have en rundtur af området, som huser godt et hundrede maritime virksomheder.
Undervejs får gæsterne en runde på området med blandt andet et sjældent kig ind i Danmarks største hal, som er rundt regnet 220 meter lang og 60 meter bred. Her er der senest blevet bygget fundamenter til mere end hundrede havvindmøller. Normalt er den 12.500 kvadratmeter store hal i brug, men den er netop ved at blive klargjort til et nyt projekt, så de heldige gæster får derfor et eksklusivt kig indenfor.
- Når nogle taler om Refshaleøen i København som Danmarks største hal, så er det ikke rigtigt, for Danmarks største hal ligger lige her, siger Susanne Willers, der er chef for kommunikation og relationer på Lindø port of Odense.
Senere går turen ud på vandet, eller det vil sige, at det tidligere var vand. Lindø er nemlig i gang med at udvide området med 400.000 kvadratmeter til en sum af 400 millioner kroner. Udvidelsen sker ved at fylde sand i vandet, og planen er, at det skal stå klar til brug i 2020. Indtil videre er kun en del af planen udført, og her har Energi Fyn opstillet tre vindmøller, som leverer strøm til nettet.
En af de gæster, som især er interesseret i udvidelsen, er 66-årige Per Holm, som er uddannet elektriker og tidligere ansat på havnen fra 2003 til 2011. Dengang var området ejet af A. P. Møller koncernen, og Per Holm arbejdede med at bygge og vedligeholde skibe.
Mange af bygningerne er genbrugt fra den tidligere ejers tid, så det er ikke helt nyt for ham, men han kan alligevel se, at der er sket lidt.
- Kan du se de bygninger der?, spørger han og peger på to meget store bygninger. Der plejede at være to små containere til en kollega og jeg. Der sad vi og passede os selv uden at blive forstyrret.
Per Holm var spændt på at se, hvordan stedet ser ud nu, så han ærgrede sig over ikke at have fået en plads, da Café Stiften inviterede på en lignende tur forrige oktober. Han glæder sig derfor over, at der opstod endnu en mulighed for at komme med.
- Jeg skyndte mig at ringe ind, og så fik jeg heldigvis en plads. Det er rigtig spændende at være tilbage.
En anden gæst, som glæder sig over at have været hurtigere ved telefonen denne gang, er 72-årige Monica Schrøder, som har boet i Kerteminde med sin mand siden 1990.
- Vi har kunnet følge med i byggeriet udefra, så vi var meget spændte over muligheden for at se det hele indefra. Værftets historie har jo stor betydning for Kerteminde, og vi fulgte tæt med, da kranen faldt i 1999.
Kranen, der blev ødelagt på grund af en heftig storm i 1999, blev et par år senere erstatte af en ny portalkran, som har 880 meter skinner at køre på og kan altså transportere 1200 tons rundt på pladsen.Sidste del af dagens tur foregår i Lindøs konferencesal, hvor gæsterne er inviteret på kaffe og kage inden et oplæg med havnens administrerende direktør, Carsten Aa. Han fortæller om fremtidsplanerne for området og Odense Havn, mens gæsterne livligt stiller spørgsmål.