En af de helt store gaver: SDU i Odense får kæmpebeløb til voksende robotcenter

En donation på 100 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden skal bruges til en ny bygning ved Syddansk Universitet i Odense, som dermed får endnu bedre muligheder som spydspids inden for robotforskning. Arkivfoto: Robert Wengler.

En af de helt store gaver: SDU i Odense får kæmpebeløb til voksende robotcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

A.P. Møller Fonden har doneret 100 millioner kroner til Syddansk Universitets robotforskning. Pengene skal bruges til at udvide de nuværende faciliteter med en ny bygning, som skal stå klar om tre år.

Det oplyser Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

- Vi er meget taknemmelige for donationen, som kommer til at styrke robotforskningen betydeligt. Robotområdet er allerede i dag på allerhøjeste internationale niveau, og med den store donation kan universitetet opføre en ny bygning til området, siger bestyrelsesformand for SDU Niels Thorborg.

- Det betyder, at vi får optimale rammer til at videreudvikle forsknings-, innovations- og uddannelsesmiljøet inden for robotområdet. Byggeriet kommer således både vores studerende, forskere og i sidste ende erhvervslivet til gavn, siger Niels Thorborg i pressemeddelelsen.

Bruger selv 100 millioner på nyt laboratorium

Robotklyngen på Fyn med Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet i centrum anerkendes ifølge SDU som den stærkeste robotklynge i Nordeuropa og omfatter cirka 120 virksomheder. Flere af dem er handlet for milliardbeløb.

I maj 2015 købte den amerikanske virksomhed Teradyne Odense-firmaet Universal Robots for 1,89 milliarder kroner, og i april sidste år havde Teradyne den store pengepung fremme igen, da virksomheden købte endnu et fynsk robotfirma, Mobile Industrial Robots, for 1,7 milliarder kroner.

Instituttet har også været en succes for universitetets forskning og uddannelse, konkluderer SDU i pressemeddelelsen. I dag er instituttet internationalt førende inden for robotteknologi og har udviklet stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer inden for droner, sundhedsinformatik og energiinformatik.

I foråret 2018 afsatte SDU selv 100 millioner kroner til at bygge et nyt laboratoriemiljø, som skal understøtte forskning, uddannelse og samarbejde med erhvervslivet.

Brug for mere plads

Det var i 1980'erne, det fynske roboteventyr begyndte. A.P. Møller-Mærsk startede et samarbejde med Odense Universitet - som SDU hed dengang - om at udvikle moderne teknologi til produktionen af skibe på Lindø Værftet.

Det førte senere til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, som har haft stor betydning for udviklingen af robotteknologi i Danmark.

I dag har forskningen og uddannelserne på instituttet vokset sig større, end der fysisk er plads til, og det har derfor længe været SDU's ønske at kunne udbygge instituttets fysiske rammer.

En af de helt store gaver: SDU i Odense får kæmpebeløb til voksende robotcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce