Amerikansk støttet biobrændsel betød langt ringere årsresultat i Emmelev Mølle end forventet
Prisen Entreprenuer of The Year på Fyn gik i 2006 til Emmelev A/S, og virksomheden kom ud af året med sit hidtil bedste resultat på 39 millioner kroner, så Emmelev gik forventningsfuld ind i 2007.

Det netop offentliggjorte 2007-regnskab viser imidlertid en helt anden udvikling, hvor overskuddet røg ned på seks millioner.

- Vi arbejder stadig i et vækstmarked, men det har været svært at bevise i det sidste år, siger Bjarne Simonsen, administrerende direktør i Emmelev A/S.

Billig USA-brændsel

Emmelevs store eksportvare er biodiesel fremstillet af rapsolie, men i 2007 blev hele det europæiske biobrændselsmarked ramt af billig biobrændsel fra USA.

- Den amerikanske regering støtter biobrændsel med en dollar pr. gallon, hvilket svarer til næsten en krone pr. liter, så det har ramt meget hårdt, siger Bjarne Simonsen.

Emmelev producerer årligt cirka 100 millioner liter biodiesel, der primært eksporteres til Tyskland.

Dansk biobrændsel

EU fører i øjeblikket sag mod den billige amerikanske biobrændsel, men sådan en sag kan trække ud i årevis, og Emmelev forventer et resultat for 2007 på niveau med resultatet sidste år.

- Men så er det jo glædeligt, at den danske regering har besluttet, at der nu skal blandes biobrændstof i benzinen i stigende mængder op til 5,75 procent i 2010, siger Bjarne Simonsen.

De trange tider med pres fra subsidieret amerikansk biobrændsel kommer ikke til at betyde noget for Emmelevs udbygningsplaner. Der skal bygges et par nye lager- og produktionshaller samt et køletårn på 19 meter, og produktionen skal fordobles.

- Vi mangler bare den endelige godkendelse fra Miljøcenteret, og de har lovet en melding til juli, så vi kan komme i gang, siger Bjarne Simonsen.
  • Fyens Stiftstidende