Eksperter bag enorme fejlskøn på huspriser

Prognoser og forventninger til prisudviklingen på boliger rammer normalt en hel del ved siden af.
Foto: Arkivfoto: colourbox

Eksperter bag enorme fejlskøn på huspriser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prognoser og forventninger til prisudviklingen på boliger rammer normalt en hel del ved siden af.

Det gælder både ejendomsbranchen og finansverdenen, der har interesser i at tegne et forgyldt billede.
 
Men det gælder også mere uafhængige prognosemagere som Nationalbanken og Det Økonomiske Råd.

Det skriver dagbladet Børsen i dag.

Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort analyse fra Boligøkonomisk Videncenter i Realdania, som Børsen Ejendomme har fået indblik i.

- Vores mål har ikke været at hænge nogen ud som dårligere end andre. De er alle sammen dårlige, siger seniorkonsulent Curt Liliegreen, Realdania, til Børsen.

Videncentret har brugt konsulentvirksomheden PA Consulting Group til at udarbejde rapporten, der omfatter skøn og prognoser fra over 1000 avisartikler i perioden 2005-2009.

De analyserede prognoser kommer fra blandt andre Danske Bank, Nordea, Realkredit Danmark, Det økonomiske Råd, Finansministeret og Nationalbanken.

Over en bred kam er prognoseusikkerheden på 7,4 pct. over en periode på cirka et år.

De dårlige skud gælder for både korte og lange prognoser.

- Det er voldsomt, og meget betænkeligt i forhold til for eksempel førstegangskøbere, der køber i tillid til prognoserne. De risikerer, at stå med et hus, hvor gælden overstiger salgsprisen, og der er belånt for optimistisk, siger Curt Liliegreen.

Han mener også, at fejlskønnene har været med til at forstærke boligboblen, der bristede for et par år siden.

Realkreditinstituttet BRF er blandt de undersøgte prognosemagere, og her vurderes det, at pressen også har sin del af ansvaret for, at prognoserne afviger.

- Det står for journalisternes egen regning, i hvilket omfang de fravælger at beskrive usikkerhed og forudsætninger. Min egen erfaring er, at hvis jeg for eksempel giver en journalist et prisfald i intervallet 10-15 pct., så bliver den endelige udgave ofte, at vi forventer prisfald på op mod 15 pct., hvilket jo i princippet er korrekt sprogligt, men det påvirker PA Consultings analyse, siger cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF.

Hun peger desuden på, at det er meget vanskeligt at forudsige boligpriserne, ikke mindst i den undersøgte periode, da priserne har svinget voldsomt.

Lektor Jens Lunde fra Copenhagen Business School går videre endnu og betegner muligheden for at forudse vendepunkterne i prisudviklingen som umulig.

Til gengæld anser han de langvarige trends i enten op- eller nedadgående retning som ret forudsigelige i deres forløb, uden at det derfor er muligt at give særligt præcise gæt på den styrke, boligpriserne stiger eller falder med.

Eksperter bag enorme fejlskøn på huspriser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce