Det er mere end almindeligt svært for HCA Airport at tiltrække operatører og faste ruteflyvninger til lufthavnen i Beldringe, lyder det fra flere analytikere - og opgaven er ikke blevet mindre, efter Christian Berg har sagt farvel.

Ambitionerne om at tiltrække faste ruteflyvninger og vækste HCA Airport i Beldringe har lidt et alvorligt knæk med Christian Bergs farvel.

Sådan lyder vurderingen fra lufthavns-ekspert Ole Kirchert Christensen, som driver rejse-sitet Check-in.

- Det bliver helt afgørende, at den næste lufthavnschef i Odense kan føre opgaven videre, men det bliver op ad bakke fra dag ét. Det er afgøgende, at man hurtigt finder en person med brancheerfaring, som kan fortsætte Bergs arbejde, siger han.

Kampen om at tiltrække ugentlige eller sågar daglige ruteflyvninger til Beldringe har vist sig sværere end som så, hvilket Christian Berg også selv siger.

Med hans exit har Odense mistet to lufthavnschefer på mindre end tre år. I begge tilfælde er de fløjet til større, men dog fortsat mindre regionale lufthavne.

Før Christian Berg var det Peter Høgsberg, som sagde farvel før tid, da han skiftede til en chefstol i Aarhus Lufthavn i juni 2013.

Ifølge Ole Kirchert Christensen understreger det, hvor svær en situation HCA Airport står i.

- Som tiden og årene går, jo sværere bliver det, for de lavprisselskaber, som kan være interessante, de har etableret sig andre steder eller i gang med det, så jo længere tid, der går - jo sværere bliver det for lufthavnen, vurderer han.

Samme vurdering har chef-analytiker Jacob Petersen fra Sydbank, som ikke kender situationen i Beldringe, men har et stort kendskab til luftfartsbranchen generelt.

- Det er op ad bakke at tiltrække operatører, når man ikke har nogen. Vækst avler vækst, og det er et brutalt marked, hvor operatørerne vil være der, hvor kunderne er, siger han.

Christian Berg er allerede nået langt med sit arbejde i Beldringe, lyder det fra Ole Kirchert Christensen, som godt kan se potentialet. Men det er ikke kun afgørende, at en ny lufthavnschef kommer til hurtigt, men også at ejerkommunerne bag lufthavnen ved, hvad de vil.

- Der skal kæmpes hårdt for at få succes - men arbejder man hårdt for at få ruter og mere charter til, samtidigt med at man satser på en kompetenceklynge med droner osv., så er det en situation, hvor man lettere kan få skabt en succeshistorie, mener han.

Christian Berg er flyttet fra en lille lufthavn med 15.000 kunder til en lufthavn med 60.000 årlige kunder i Sønderborg. Til gengæld har han skiftet en stor by i Odense ud med en mindre by.

Oplandet behøves dog ikke være afgørende for at få succes, understreger Jacob Petersen fra Sydbank.

- Det er ikke nødvendigvis nok, at man har et stort opland. Aalborg og Billund står stærkt i dag, mens Aarhus har det meget sværere, selv om de er en større by. Det er mange ting, der er afgørende, ikke kun oplandet, og det skal man huske i Odense, siger han.

  • Byline_

    Af: