Ekspert: Staten kan skylde ejere milliarder

Penge danske kroner
Foto: Michael Bager

Ekspert: Staten kan skylde ejere milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skat har opkrævet boligskatter på grund af lovstridige vurderinger, og det kan blive dyrt, lyder det fra lektor i skatteret Thomas Rønfeldt.

Der skal formentlig graves flere milliarder frem fra statskassen, når boligejerne skal tilbagebetales for en række forfejlede ejendomsvurderinger. Det vurderer lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, Thomas Rønfeldt.

Efter at Rigsrevisionen har fundet frem til, at Skat i 2011 opkrævede for meget boligskat på grund af upræcise ejendomsvurderinger, skal boligejerne nu kompenseres.

Og det kan hurtigt løbe op i et større beløb, lyder det fra Thomas Rønfeldt.

- Jeg vil gætte på, at det drejer sig om milliarder. Det har været fremme, at ejendomsvurderingerne skaber cirka 38 milliarder kroner om året til statskassen.

- Hvis det så bare er 10 procent, der er fejlvurderet og kræver tilbagebetaling, så snakker vi et beløb på 3,8 milliarder kroner, siger han.

Ud over at der kan blive tale om en væsentlig kompensation til boligejerne, kan Skats vurderinger ifølge Thomas Rønfeldt vise sig at have været på grænsen med loven.

- Rigsrevisionen har kunne konstatere på baggrund af gennemførte handler, at 41 procent af Skats ejendomsvurderinger har været højere end den pris, ejendommen rent faktisk er solgt til, fortæller han og fortsætter:

- Det vil ifølge Rigsrevisionen sige, at her er der nogle boligejere, der har betalt ejendomsskat af en for høj ejendomsvurdering, og det har Skat ikke hjemmel til. De er simpelthen ulovligt opkrævet, de her ejendomsskatter.

Lektoren finder i forlængelse ikke nogen undskyldning for Skats fejlvurderinger.

- Hvis Skat har opkrævet en skat, de slet ikke har haft ret til, skal de sikre sig, at den bliver tilbagebetalt til skatteyderne, siger Thomas Rønfeldt.

Det er ifølge Thomas Rønfeldt svært at vurdere, hvorfor Rigsrevisionen ikke tidligere har været involveret i sagen, og der først nu bliver kigget nærmere på den.

Den samme vurdering lyder fra skatterådgiver Christen Amby, der mener, at problemerne er løbet løbsk samtidig med skiftende regeringer og ministre.

- Det er sket under VK-regeringen i 2011, hvor Venstre-ministrene jo nok vidste, at der var noget galt og bare holdt det skjult, siger Christen Amby, der ligesom Thomas Rønfeldt tror, at der hurtigt kan blive tale om milliarder i boligejernes erstatning.

Ekspert: Staten kan skylde ejere milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce