Ekspert: Kontroversielt DF-forslag er formentlig lovligt


Ekspert: Kontroversielt DF-forslag er formentlig lovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert i folkeret ser ikke noget retligt forkert i at dele oplysninger om aktive IS-krigere med allierede.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, slår i torsdagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten til lyd for, at Danmark skal dele oplysninger om danske statsborgere, der kæmper for IS, med vores allierede.

Tanken er, at oplysningerne kan bruges af britiske, franske og amerikanske styrker til at udpege mulige mål i krigen mod IS og dermed bidrage til, at de pågældende ikke vender hjem til Danmark.

Forslaget afvises skarpt af Enhedslisten med henvisning til, at man reelt vil henrette danske statsborgere uden at stille dem for en dommer.

Men billedet er ikke helt så entydigt, hvis man spørger Frederik Harhoff. Han er professor i folkeret ved Syddansk Universitet og har været dommer ved den domstol, der skulle tage stilling til anklager om krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien.

- Det er formentlig lovligt, fordi IS-krigerne er lovlige militære mål og kan bekæmpes i den væbnede konflikt i overensstemmelse med den humanitære folkeret.

- Og jeg vil tro, at vi allerede deler oplysninger om IS-krigere med amerikanske, britiske og franske efterretningstjenester og militære myndigheder, siger han.

Netop i Frankrig og Storbritannien har man sidste år debatteret, om man skulle dele oplysninger, der kunne føre til, at landenes egne statsborgere blev dræbt i krig.

Ifølge Frederik Harhoff er det dog afgørende, hvem man deler det med.

En artikel i Wall Street Journal hævdede i maj sidste år, at franske sikkerhedsstyrker også har delt oplysninger med irakisk militær.

Og det er på kanten af, hvad menneskerettighederne tillader, siger professoren.

- Det er ikke lovligt, hvis vi overlader danske IS-krigere til de irakiske myndigheder eller til andre lande, hvor de ikke kan forventes at få en retfærdig rettergang eller vil blive idømt dødsstraf.

- Og hvis man vel at mærke gør det med den begrundelse, at vi ikke vil have dem hjem til retsforfølgning i Danmark, siger han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen vil ikke kommentere forslaget fra DF, men slår fast, at danske efterretningstjenester skal overholde dansk og international ret.

Center for Terroranalyse vurderer, at mindst 150 personer er udrejst fra Danmark og har tilsluttet sig militære grupperinger i Syrien og Irak.

En femtedel af dem - 30 personer - skønnes fortsat at befinde sig i krigsområderne.

Ekspert: Kontroversielt DF-forslag er formentlig lovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce